0
(0)

Agenția Americană pentru Protecția Mediului (EPA) a derulat un studiu sub titulatura MESA Air (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis and Air Pollution), prin care s-a dorit investigarea cât mai detaliată a impactului pe care poluanții din aer îl au în apariția și accentuarea aterosclerozei și a diverselor boli de inimă.

În mai toate țările dezvoltate din lume, bolile cardiovasculare sunt Inamicul Public Nr. 1 al sănătății cetățenilor. Printre principalele cauze se numără fumatul sau tensiunea ridicată. Însă poluarea nu este încă luată suficient de serios în considerare de către autorități, așa încât se speră ca recentul studiu MESA Air să schimbe radical percepția.

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 10 ani, pe un număr de 6.000 de participanți, toți având o stare de sănătate bună la începutul studiului. Au fost luați în considerare mai mulți factori, de la istoricul medical până la zonele în care locuiau și munceau subiecții. Realizatorii studiului au făcut permanent măsurători ale gradului de poluare în zonele de rezidență ale subiecților, iar aceștia au fost supuși de câteva ori anual unor controale medicale amănunțite.

poluare-boli-de-inima-stiinta-tehnica-1
Ateroscleroza („rigidizarea vaselor de sânge”) presupune acumularea de grăsimi și calciu pe pereții interiori ai vaselor de sânge, minimizându-se sau chiar oprindu-se fluxul sangvin spre creier sau inimă

În principiu, studiul și-a propus să analizeze expunerea mai mult sau mai puțin prelungită la particulele fine PM2.5 (particule cu diametru mai mic de 2,5 micrometri, adică invizibile cu ochiul liber), dar și la oxizii de azot din aerul respirabil. Pe baza unor programe de calcul complexe, care au luat în considerare informații privind obiceiurile de deplasare ale subiecților, traficul și intensitatea acestuia în zonele de deplasare, condițiile meteo sau sursele locale de poluare, au fost realizate modele care arătau gradul de expunere al subiecților.

Rezumând, cercetătorii au descoperit că influența principală o are sectorul transporturilor, de unde provin cele mai mari cantități de particule fine și oxizi de azot care duc la apariția și accentuarea bolilor cardiovasculare. În paranteză fie spus, motoarele diesel sunt principalele generatoare de particule fine și oxizi de azot.

poluare-boli-de-inima-stiinta-tehnica-2
Motoarele diesel produc cele mai mari cantități de PM2.5 și NOx, având contribuția principală la apariția și agravarea bolilor de inimă

În cifre, o creștere cu 5 µg/m3 a concentrației de PM2.5 față de limita oficială de 12 µg/m3 sau o creștere cu 35 pbb (parts per billion) a concentrației de NOx față de limita oficială de 0,053 ppm (parts per million) duc la accelerarea cu 20% a depunerilor de calciu în vasele de sânge. Ceea ce are ca efect diminuarea fluxului de sânge care ajunge la creier și la inimă, culminând cu atacuri de cord și decese premature.

Conform celor de la EPA, acesta este primul studiu de anvergură care arată cum și cât de mult este influențată sănătatea de aceste emisii poluante foarte periculoase. Rezultatele studiului confirmă, practic, o recentă estimare a IHME, care pune pe seama poluării circa 5,5 milioane de decese premature pe plan global.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?