0
(0)

Subcomitetul SUA pentru Comerț, Justiție și Știință a propus pentru NASA, în 2012 un buget de cheltuieli mai mic decât cel din 2008, care ar anula proiectul în valoare de 6,5 miliarde de dolari al agenției având ca scop lansarea pe orbita circumterestră a Telescopul Spațial James Webb (JWST).

 

Potrivit Space News, NASA va primi în următorul an fiscal o „felie” de 16,8 miliarde de dolari pe care să îi gestioneze, o sumă cu 1,6 miliarde de dolari mai mică decât cea de anul trecut și cu 1,9 miliarde de dolari sub propunerea președintelui Obama.

Vestea a lovit, firește, puternic în comunitatea științifică americană, iar astrofizicianul C. Megan Urry, director al Centrului de Astronomie și Astrofizică Yale, dar și al Departamentului de Fizică Yale, este de părere că „o asemenea mutare va ucide cercetarea spațială a Statelor Unite și va afecta la nivel general educația și chiar națiunea americană”.

„Cred că Telescopul James Webb este o misiune extraordinar de importantă. A fost recomandată în cadrul Decadal Survey din 2000 și a rămas intens susținută în ediția din 2010 a întrunirii, deci comunitatea științifică vede cu ochi buni de multă vreme această misiune”, a mai adăugat cercetătorul.

De-a lungul ultimului an, atât managerii NASA cât și comunitatea științifică au întreprins eforturi susținute pentru a stabili un plan tehnologic și bugetar care să permită lansarea lui JWST în 2018. Propunerea Congresului de a termina acest program vine chiar într-un moment când toate aceste eforturi începeau să fie fructificate.

Mai mult, toate tăierile de buget pentru NASA se anunță în condițiile în care, potrivit National Public Radio (NRP), Armata SUA cheltuie peste 20 de miliarde de dolari anual numai pentru aerul condiționat folosit în corturile trupelor americane din Irak și din Afghanistan. Mulți au început, deci, să pună la îndoială prioritățile guvernului Statelor Unite.

Trebuie notat că JWST se vrea a fi succesorul Telescopului Spațial Hubble și, în prezent, nimic altceva care i-ar putea lua locul nu se află în proces de fabricare.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here