Este, se pare, al treilea cel mai strălucitor obiect de pe cer după Lună și Soare, dar majoritatea oamenilor nu poate identifica poziția Stației Spațiale Internaționale nici în cea mai întunecată noapte. Până acum, deoarece un nou serviciu NASA denumit Spot the Station (Reperează Stația) îi va trimite oricui dorește un mesaj text (e-mail, sau SMS) prin care îl va anunța atunci când ISS se află deasupra localității sale.

 

Serviciul a fost lansat pentru sărbătorirea împlinirii a 12 ani de când Stația Spațială este ocupată permanent de un echipaj uman. Potrivit oficialilor NASA, cea mai bună vizibilitate asupra platformei orbitale are loc la apus și în zori, aceasta arătând ca un punct de lumină ce se deplasează cu viteză mare.

Spot the Station va calcula poziția ISS în raport cu peste 4.600 de poziții de pe Pământ, actualizându-și informațiile de câteva ori pe săptămână. Vă puteți înscrie pentru alerta cu pricina la https://spotthestation.nasa.gov/. Din păcate, companiile furnizoare de servicii de telefonie mobilă din țara noastră nu sunt acoperite de inițiativa NASA, dar și românii pot beneficia de acest serviciu prin intermediul adresei de e-mail.

Sursa

Foto: Ducros/dpa/Corbis; Vimeo