0
(0)

CompBullet este un nou concept de glonte creat de o companie din Italia cu același nume. Proiectilele italienilor, construite dintr-un aliaj solid de cupru, au un fel de „aerisiri” forate în structura lor. Potrivit companiei, breșele reduc frecarea, permițând gazelor generate în momentul declanșării armei să lubrifieze glontele în timp ce parcurge țeava.

 

Aparent, toate aceste modificări conduc spre o fumegare diminuată, o viteză sporită a gloanțelor (care capătă la ieșirea pe țeavă un efect similar cu propulsia unei rachete) și o reducere a reculului în momentul deschiderii focului. Altfel spus, italienii se laudă cu un fel de noi gloanțe-minune.

Folosirea gazului pentru „ungerea” armelor de foc nu este nouă. Multe arme automate au incinte canelate pentru ventilarea gazului prin țeavă și împrejurul cartușurul armat pentru a-l lubrifia în timpul extragerii din încărcător. Italienii s-au gândit că tehnologia ar putea fi aplicată și direct proiectilelor, având potențialul de a aduce îmbunătățiri semnificative în balistica unei arme de foc de dimensiunile unui pistol.

Disponibile într-o gamă generoasă de calibre, proiectilele din aliaj de cupru sunt prevăzute cu câte o cavitate principală la bază, căreia i se aduagă mai multe perforații pe laterale. Aceste caracteristici fac posibil ca gazele propulsoare să iasă prin lateralele proiectilului, asigurând un strat alunecos între acesta și interiorul țevii armei.

Este greu de spus dacă gazele ce ies prin lateralele unui glonte au capacitatea de a-i impregna acestuia o viteză sporită față de gazele limitate la a-l împinge pur și simplu din spate, dar probabil că în scurt timp proiectilele-minune vor fi puse la încercare de mulți curioși (avizați, sperăm), care vor putea confirma sau infirma declarațiile producătorului CompBullet referitoare la produsele sale.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here