Astronomii au descoperit un fenomen cosmic fără precedent, cu ajutorul Observatorului Chandra cu raze X: eliminarea unei găuri negre supermasive din propria galaxie cu viteze de milioane de kilometri pe oră. Dovezile sugerează că ejectarea a fost provocată atunci când gaura neagră a intrat în coliziune cu gaura neagră supermasivă a unei alte galaxii, producându-se un recul incomensurabil.

 

„Este greu de crezut că o gaură neagră supermasivă cu o greutate de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui poate fi clintită, cu atât mai puțin probabil părea să poată fi pur și simplu azvârlită cu viteze uriașe. Dar noile date susțin ideea că undele gravitaționale – ondulațiile țesăturii spațiului prezise inițial de Albert Einstein dar niciodată detectate direct – pot exercita o forță extrem de puternică”, susține Francesca Civano, lider al studiului.

De fapt, eliminarea găurii negre a avut loc acum patru miliarde de ani, având în vedere că galaxia în cauză, CID-42, observată de astronomi, se află la o distanță de patru miliarde de ani-lumină de Terra. Una dintre cele mai fascinante, dar și terifiante, chestiuni legate de această descoperire este aceea că implică posibilitatea ca găuri negre supermassive să se miște prin univers în afara galaxiilor. Și, momentan, nu dispunem de mijloace prin care să le localizăm.

Potrivit co-autoarei Laura Blecha, „aceste găuri negre ar fi invizibile pentru noi, deoarece ele își vor fi consumat toate gazele dimprejur după ce au fost eliminate din galaxia-mamă”.

Sursa