0
(0)

Descoperirea și descifrarea unui manuscris egiptean vechi de peste 1.200 de ani, a adus în atenția cercetătorilor o imagine complet nouă a Mântuitorului. Scris în limba coptă, manuscrisul susține că Pilat din Pont a luat cina cu Iisus înainte de crucificare și explică într-un mod inedit sărutul lui Iuda.

 

Mai mult, Pilat ar fi fost dispus să își sacrifice propriul fiu în locul lui Iisus, se arată în același manuscris egiptean. Apoi, textul susține că Iisus era capabil să își schimbe înfățișarea, motiv pentru care Iuda L-a sărutat pentru a Îl da de gol în fața autorităților.

„Faptul că o atare variantă a fost scrisă acum peste o mie de ani nu înseamnă că acele fapte s-au și petrecut în realitate. Cel mult, există certitudinea că anumiți oameni credeau în ele”, susține Roelof van den Broek, cercetător la Universitatea din Utrecht și unul dintre specialiștii care au realizat traducerea manuscrisului.

Chiar dacă scrieri apocrife au fost descoperite cu mult înaintea textului egiptean, niciuna dintre ele nu prezintă o atare variantă a întâmplărilor biblice. „Este ceva complet nou, însă nu e neobișnuit. Chiar dacă Biblia a fost canonizată la granița dintre secolele IV-V d. Hr., textele apocrife au rămas populare pentru sute de ani, în special printre creștinii egipteni. Nu sunt sigur că autorul textului chiar credea cele scrise, însă oamenii simpli erau gata să le creadă. Dacă miracolele erau posibile, de ce nu ar fi fost și această prezentare a evenimentelor biblice?”, susține cercetătorul olandez.

Manuscrisul este format din două părți, una expusă la Muzeul de Istorie din New York, iar cealaltă la Muzeul Universității din Pennsylvania, traducerea fiind efectuată în cea mai mare parte după documentul din New York, mai ales că textul din Pennsylvania este aproape complet distrus.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here