0
(0)

British Council îi invită pe tinerii pasionați de știință să se înscrie la cea mai importantă competiție internațională de comunicare a științei: FameLab.

Aflată la a zecea ediție în România, competiția FameLab se adresează tinerilor cu vârsta între 21 și 40 de ani care studiază sau lucrează în domeniul ingineriei, medicinei, tehnologiei, biologiei, chimiei, fizicii sau matematicii. Participanții trebuie să aibă abilități de prezentare și un nivel avansat de limba engleză.

FameLab este organizat de British Council în asociere cu Cheltenham Science Festival cu scopul de a susține studenții și profesioniștii în știință care au talentul şi abilităţile necesare pentru a comunica munca lor către publicul larg. Concurenții au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul cu o prezentare a unui subiect științific.

Câștigătorii din fiecare țară vor participa în finala internațională ce se desfășoară în Marea Britanie, în luna iunie, în cadrul Festivalului de Știință Cheltenham. Înscrierea la FameLab se poate face online, cu o prezentare video, sau prin participarea la una dintre preselecțiile regionale din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Timișoara.

Înscrierile se fac prin completarea formularului online de pe website-ul British Council. Concurenții selectați în urma etapelor regionale vor participa în finala națională din luna mai.

Preselecțiile regionale se vor desfășura conform următorului calendar:

  • București, 12 martie, ora 17.00: British Council (Biblioteca @British), în cadrul Brain Awareness Week. La această preselecție pot participa doar concurenți care prezintă teme din domeniul medical.
  • București, 29 martie, ora 11:00: Universitatea POLITEHNICA din București
  • București, 3 aprilie, ora 16:00: Universitatea din București( Facultatea de Psihologie și Științele Educației)
  • Cluj-Napoca, 24 martie, ora 10:00: Universitatea Babeş-Bolyai ( Facultatea de Studii Europene)
  • Craiova, 27 martie, ora 10:00: Universitatea din Craiova
  • Iași, 26 martie, ora 11:00: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Târgu Mureş, 23 martie, ora 10:00: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș
  • Timişoara, 30 martie, ora 10:00: Universitatea Politehnică Timișoara (Biblioteca UPT)

Fiecare participant poate prezenta în cel mult 3 minute, o temă la alegere legată de științele naturii, matematică, fizică, tehnologie, medicină sau alt subiect științific, iar prezentarea va trebui să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat.

Concurenții care nu pot ajunge la preselecțiile regionale se pot înscrie până pe 1 aprilie cu o prezentare video de maxim 3 minute. Videoclipul trebuie încărcat onlline pe orice site de găzduire video, iar link-ul către el inclus în formularul de înscriere. Nu este necesar ca videoclipul să fie public pentru a fi acceptat, iar juriul nu va lua în calcul calitatea tehnică a videoclipului, ci va judeca doar prezentarea.

În urma preselecțiilor, un juriu de specialitate format din personalități din lumea știintei și din media va selecta 15 concurenți pentru finala națională. Înainte de etapa națională din luna mai,  finaliștii vor participa la un masterclass de comunicare susținut de o echipă de specialiști în comunicarea științifică din Marea Britanie și România, pentru a avea ocazia de a-și perfecționa aptitudinile de comunicare media și de prezentare.

Etapa națională din mai va desemna reprezentantul României la finala internațională ce se va desfășura în Marea Britanie, în cadrul Festivalului de Știința din Cheltenham din luna iunie. Atât finala națională, cât și cea internațională se vor desfasura într-un format de spectacol cu publicul.

Peste 10.000 de studenți, cercetători sau profesioniști în știință din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume au participat până în prezent la FameLab.

În România, proiectul este sprijinit de UEFISCDI, Editura Humanitas, Asociația Secular-Umanistă din România și de universitățile partenere în etapele regionale, precum și de partenerii media Radio România Cultural și Revista „Știintă & Tehnică”.

Pentru mai multe informații despre desfășurarea concursului în România și pentru înscrieri vă rugăm să accesați pagina dedicată de pe website-ul British Council.

fame-lab-talking-science-stiinta-tehnica-2

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?