0
(0)

În data de 17 mai 2016, după evenimentul ASTRO FEST 2016 din weekendul 14-15 mai, Academia S&T a întreprins o acțiune unică pentru învățământul de la noi: cei 10 astronauți, împreună cu Dumitru Prunariu, au vizitat mai multe licee și școli bucureștene, precum și Universitatea Politehnica București.

Redactorii Știință&Tehnică i-au însoțit pe invitați în câte o locație, iar în continuare puteți afla impresiile noastre în urma acestei experiențe bogate:

Cristian Român, senior-editor S&T

astronauti-scoli-academia-st---stiinta-tehnica-2Invitații mei au fost Dumitru-Dorin Prunariu, alături de Valery Korzun (Rusia), Bertalan Farkas (Ungaria), Gheorghi Ivanov (Bulgaria) și Alexandr Alexandrov (Bulgaria). La Facultatea de Inginerie Aerospațială am fost primiți de circa 200 de studenți și profesori, în aula facultății. După ce am făcut o scurtă prezentare a fiecăruia dintre invitați, domnul Dumitru Prunariu a vorbit despre importanța explorării spațiale.

Au urmat întrebările din partea studenților, care s-au arătat interesați atât de aspectele tehnice ale misiunilor spațiale, cât și de cele umane. Invitații au relatat pe larg, din propria lor experiență, atingând și aspecte mai puțin cunoscute publicului larg. Cea mai emoționantă poveste a fost a cosmonautului bulgar Gheorghi Ivanov, care a vorbit despre problemele apărute în timpul misiunii sale, când o defecțiune a motorului principal a împiedicat cuplarea la stația spațială Saliut 6, obligând echipajul la o aterizare de urgență.

Cătălin Beldea, astro-editor S&T

astronauti-scoli-academia-st---stiinta-tehnica-3Invitații mei au fost astronautul german Gerhard Thiele și doamna Helen Sharman, prima femeie cosmonaut din Marea Britanie. La Colegiul Național Matei Basarab am fost întâmpinați în sala de festivități de aproape 250 de elevi nerăbdători să cunoască pe viu oameni care au fost în spațiu. Evident, cei doi au fost bombardați cu întrebări, în special Helen Sharman.

Cei doi invitați le-au povestit copiilor despre ce înseamnă să ajungi în spațiul cosmic, cum anume trebuie să te pregătești, precum și ce te așteaptă în timpul zborului, de la cum dormi și mănânci până la câte experimente trebuie să faci. Entuziasmul copiilor l-am regăsit apoi și la invitați, care s-au declarat încântați de ușurința elevilor de a comunica și de a înțelege cele discutate în limba engleză.

Claudiu Andone, tech-editor S&T

astronauti-scoli-academia-st---stiinta-tehnica-4Invitații pe care i-am însoțit la Școala Centrală au fost germanul Reinhold Ewald și olandezul Andre Kuipers. La întâlnire au participat aproximativ 100 de elevi în sala de festivități a școlii. Chiar dacă laptop-ul nu a putut reda prezentările astronauților, cei doi au avut pregătite câteva clipuri video chiar și mai interesante decât prezentările.

Astfel am aflat cum a fost călătoria lui Reinhold Ewald în spatiu, dar și o mulțime de experimente amuzante desfășurate de Andre Kuipers pe Stația Spațială Internațională. Sesiunea de întrebări și răspunsuri a început timid, dar, după ce elevii au prins curaj, a fost greu să-i oprim la final.

Astronauții s-au declarat foarte uimiți de pregătirea elevilor, de cunoștințele lor despre spațiu, dar și de limba engleză. Întregul eveniment nu a trebuit să fie tradus nicio clipă și, deși acțiunea a durat circa 2 ore, tuturor ni s-a părut că timpul a trecut prea repede pentru cât de curioși erau copiii.

Alexandru Safta, genetics-editor S&T

astronauti-scoli-academia-st---stiinta-tehnica-5La Liceul Francez Anna de Noailles i-am însoțit pe cei doi astronauți francezi Jean-Pierre Haigneré și Michel Tognini. În sala de festivități am fost întâmpinați de aproape 100 de elevi entuziaști, care îi așteptau cu nerăbdare pe cei doi invitați.

Aceștia au avut împreună o prezentare foarte interesantă, de aproximativ 45 de minute, în care le-au povestit copiilor în limba franceză cum este călătoria spre spațiul cosmic, ce înseamnă viața în condiții de imponderabilitate, cum se desfășoară o activitate extravehiculară orbitală în costum de astronaut și chiar care sunt efectele clinice asupra organismului uman ale timpului petrecut în spațiul cosmic, precum și procedurile de recuperare fizică necesare în urma revenirii la sol după o asemenea experiență.

Cei doi astronauți francezi au prezentat și o serie de imagini inedite din arhiva personală, care ilustrau diferite forme de relief celebre de pe Terra, așa cum se văd ele de la bordul ISS, precum și scene relevante din interiorul stației spațiale. Toate acestea au atras întrebări provocatoare și foarte pertinente din partea elevilor Liceului Francez, la care Jean-Pierre Haigneré și Michel Tognini au răspuns cu lux de amănunte, înainte de sesiunea de autografe, atunci când scena s-a umplut de elevi.

Oraan Mărculescu, green-tech-editor S&T

astronauti-scoli-academia-st---stiinta-tehnica-6Invitații pe care i-am însoțit la liceul C. A. Rosetti au fost astronautul american Richard Richards, alături de producătorul de film Grigorij Richters, unul dintre fondatorii Asteroid Day. În sala de festivități am fost întâmpinați de peste 200 de elevi, pe chipurile cărora am citit o mare uimire la vederea unui om care a fost în spațiu – menționez că Richard Richards, îmbrăcat într-o salopetă veritabilă de astronaut, arăta impresionant.

Acesta le-a povestit multe lucruri copiilor despre ce înseamnă să ajungi în spațiu, fiind sprijinit și de imagini inedite din spațiu. Apoi a fost rândul lui Richters să le explice elevilor importanța mișcării Asteroid Day la nivel planetar, accentuând necesitatea de a găsi o soluție comună de protejare împotriva posibilelor pericole venite din spațiul cosmic.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost delicioasă, invitații fiind efectiv asaltați de curiozitatea elevilor, în special Richard Richards. Evident, nu a lipsit sesiunea de selfie-uri și poze cu cei doi invitați, profesorii arătându-se surprinși atât de răbdarea, cât și de interesul elevilor pentru subiectul explorării spațiale. Cei doi invitați mi-au declarat încântați că a fost o întâlnire de nota 10 și că au rămas impresionați de interesul elevilor români, dar și de întrebările foarte interesante și, pe alocuri, provocatoare cărora au trebuit să le facă față.

Ne bucurăm foarte mult că inițiativa Academiei S&T a fost atât de reușită și că întâlnirea elevilor români cu acești invitați a fost atât de fructuoasă. Promitem ca, pe viitor, să încercăm să realizăm sub egida Academiei S&T cât mai multe acțiuni și evenimente dedicate minților tinere, în evoluția cărora noi, cei de la Știință & Tehnică, credem cu tărie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?