Vânătorii-culegătorii din preistorie, cu o dietă bazată în mare parte pe carne de vânat, aveau o dantură cu mult mai sănătoasă decât oamenii de azi, cariile sau alte afecțiuni provocate de bacterii fiind aproape inexistente, se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, Australia.

 

Aceștia au analizat rămășițele a 34 de indivizi preistorici din nordul Europei și au studiat schimbările apărute în rândul bacteriilor orale de la societatea primitivă, până la fermierii neolitici, la cei medievali și apoi până la oamenii moderni. A reieșit că schimbări majore au avut loc în compoziția bacteriilor orale odată cu apariția agriculturii și, încă o dată, cu Revoluția Industrială.

„În contrast cu lumea vânătorilor din trecutul îndepărtat, o dietă modernă, în care predomină carbohidrații și zahărul, a dus la cavități bucale pline de bacterii care pot cauza carii”, susțin cercetătorii australieni în studiul publicat în Nature Genetics.

În mod curios, bacteriile vinovate de apariția cariilor, așa cum este S. mutans, au devenit predominante de abia odată cu Revoluția Industrială, în timp ce altele, așa cum sunt cele responsabile de apariția gingivitei, P. Gingivalis, au rămas neschimbate încă de la răspândirii agriculturii.