2
(1)

Da, profesorul Avionoam Kadouri, lider al grupului științific Bonus BioGroup și membru al Institutului de Cercetare Technion, din Israel, împreună cu o echipă de specialiști, a reușit să construiască os omenesc din celule stem în condiții de laborator. Realizarea deschide o nouă lume pentru pacienții cu fracturi ale căror oase trebuie sudate, sau chiar înlocuite.

 

Cercetătorii israelieni au pornit de la celule stem extrase din țesut adipos. Le-a trebuit circa o lună pentru a le dezvolta în secțiuni de os omenesc viu complet format măsurând, fiecare, câțiva centimetri în lungime.

Potrivit lui Kadouri (pentru limba noastră un nume cel puțin ironic – cum ar fi să îi oferi cuiva în dar un os nou pe care să îl pună în locul unuia depreciat? ), echipa sa poate fabrica oase umane de dimensiuni și forme potrivite pentru oricine. Ele vor fi create în afara corpului pacientului și apoi transplantate în acesta la momentul potrivit.

Prin scanarea zonei osului afectat, implantul ar trebui să se potrivească perfect în țesutul înconjurător. De asemenea, nu există probleme de respingere, întrucât celulele din componența „protezei” vin chiar din organismul pacientului, mai exact din grăsimea acestuia recoltată prin liposucție, ne asigură Kadouri. Celulele sunt apoi introduse într-un „bioreactor” – o mașinărie automată ce asigură condițiile optime pentru a încuraja celulele să devină os.

Deja, animalele au primit transplanturi de os încununate de succes, cercetătorii fiind capabili să insereze aproape un inch (2,54 cm) de os crescut în laborator în secțiunea mediană a piciorului unui șoarece, acolo unde a aderat perfect la osul deja existent al cobaiului.

Tehnica le va permite în cele din urmă medicilor să înlocuiască oase distruse în accidente, să îndrepte erorile genetice în cazuri de oameni cu oase lipsă și să deruleze chirurgie plastică de reconstrucție. Profesorul Kadouri susține că specialiștii lucrează de asemenea la o metodă de dezvoltare a cartilagiilor moi de la capetele oaselor, necesare în procedurile de transplant de os.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here