0
(0)

Se pare că Apophis nu mai reprezintă singurul motiv de îngrijorare cu privire la un posibil impact cosmic în viitorul relativ apropiat. La începutul anului trecut, astronomii au identificat un asteroid cu diametrul de 140 de metri, intitulat ulterior 2011 AG5, care s-ar putea afla pe un curs de coliziune cu Pământul, urmând să ajungă aici în 2040.

 

Obiectul cu pricina este încă destul de misterios pentru astronomi, care i-au putut observa orbita numai pe jumătate, ceea ce îngreunează proiectarea traseului său în timp și, implicit, stabilirea gradului de amenințare posibilă față de planeta noastră. În mod ideal, cercetătorii ar trebui să observe măcar două orbite complete ale asteroidului înainte să facă previziuni în legătură cu direcția sa, dar acest lucru nu i-a oprit pe unii astronomi să afirme posibilitatea unui impact cu Terra în 2040.

Potrivit unor calcule, se pare că șansele unui impact în data de 5 februarie 2040 sunt de 1 la 625. Ca orice statistică, și aceasta poate varia. Între 2013 și 2016, asteroidul va fi observabil de la sol, ceea ce le va da astronomilor o mai bună perspectivă asupra traiectoriei sale viitoare. Dacă observările de atunci nu vor diminua serios posibilitatea coliziunii, va ma rămâne totuși timp pentru a se lua măsuri înainte ca asteroidul să treacă prin așa-numita „keyhole”, sau „gaură de cheie” – o regiune în Spațiu apropiată de Pământ, calculată în funcție de orbita unui obiect cosmic, prin care acesta ar trece dacă la următorul tranzit ar urma să ne lovească planeta.

La fel ca Apophis, care ar putea să lovească Pământul în 2036, și 2011 AG5 are o „gaură de cheie” prin care ar putea trece în februarie 2023, atunci când se va apropia la numai 0,02 unități astronomice distanță (adică trei milioane de kilometri) de Pământ. Potrivit Jet Propulsion Lab, de la NASA, „gaura cheii” lui 2011 AG5 are un diametru de circa o sută de kilometri – mic după standarde astronomice, dar mai mare decât în cazul lui Apophis.

Dacă 2011 AG5 va da semne că are să treacă prin „gaura cheii” după observările din 2013-2016, atunci oamenii de știință vor avea la dispoziție câțiva ani în care să îi modifice orbita la trecerea din 2023, evitând astfel un dezastru 17 ani mai târziu. O astfel de misiune de respingere ar fi chiar un exercițiu eficient, deoarece Apophis va trece prin propria „gaură de cheie” în 2029.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here