Osul artificial, creat cu ajutorul celulelor stem și al unui nou tip de plastic, ar putea fi întrebuințat în viitorul apropiat pentru vindecarea membrelor fracturate.

 

Combinarea celulelor sușă ale osului cu un material rigid degradabil care se inserează în oasele fracturate și le stimulează regenerarea a fost pusă la punct de cercetătorii Universităților din Edinburgh și dn Southampton.

Cercetătorii au dezvoltat materialul cu ajutorul unei structuri scheletice tip figure care îi permite sângelui să o traverseze, făcând posibilă atașarea celulelor stem din măduva osoasă a pacientului de material și generarea unui nou țesut osos în acest fel. În timp, plasticul se degradează lent pe măsură ce implantul este înlocuit de osul proaspăt crescut.

Specialiștii au dezvoltat materialul prin amestecarea a trei tipuri de plastic. Ei au folosit o tehnică foarte nouă de contopire și testare a sute de combinații posibile, pentru a identifica amestecul optim – robust, ușor și capabil să susțină celulele stem tipice țesutului osos. Rezultate de succes au fost apoi demonstrate în laborator și prin teste pe animale, direcționând acum atenția cercetătorilor asupra evaluărilor clinice omenești.

Sursa

Foto: Shutterstock