0
(0)

Un pas important în lupta împotriva devastatorului virus al SIDA a fost realizat – un om de ştiinţă a creat un virus care vânează celulele infestate cu HIV

 

Vectorul lentiviral, creat de dr. Pin Wang, de la Universitatea de Sud din California, se ataşează de celulele infestate cu HIV și le marchează, permiţând astfel medicamentelor să le urmărească, pentru a le distruge în final.

„Dacă elimini toate celulele infectate cu HIV, problema este parţial rezolvată”, susţine profesorul Wang.

Procedura este asemănătoare cu cea a ţintirii cu puncte laser, utilizată în armată – ca atunci când combatanţii de la sol marchează cu laserul o ţintă pentru a ghida un bombardament aerian de înaltă precizie. În mod identic cu acest tip de bombardament de mare precizie, vectorul lentiviral marchează celulele HIV fără a cauza „pagube colaterale”, adică fără a distruge sau afecta în vreun fel celulele sănătoase din preajmă. Categoric o asemenea precizie nu ar fi putut fi obţinută doar cu ajutorul medicamentelor, afirmă în continuare Wang.

Până în prezent, vectorul lentiviral a fost testat pe culturi de viruşi, reuşind să distrugă aproximativ 35% dintre celulele HIV existente. Deşi nu este un procentaj tocmai îmbucurător, la tratamentul pe subiecţi umani, el poate fi repetat pentru a-i îmbunătăţi eficacitatea.

Următorul pas al cercetării îl va constitui testarea pe şoareci de laborator, Wang fiind conştient că în ciuda progreselor înregistrate, tratamentul încă nu poate fi considerat un leac. El declară că deşi se află într-un stadiu incipient, cercetarea sa, finanţată de Institutul Naţional American de Medicină, va fi una dintre soluţiile demne de luat în seamă în lupta împotriva cumplitei maladii.

Lentivirusurile, pe care este bazat vectorul profesorului Wang, sunt un gen de virusuri,  din familia Retroviridae, cu capsula icosaedrică și genom liniar diploid, cu replicare nucleară și asamblare citoplasmatică, responsabile de afecțiuni cu evoluție lentă, precum SIDA, unele encefalite, pneumonii atipice, artrite.

Sursa

Sursa foto: USC

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here