0
(0)

Titan, satelitul planetei Saturn, reprezintă unul din obiectivele principale ale misiunii Cassini-Huygens. Imagini transmise de către sonda Huygens, arată că pe Titan curg râuri…

 
Misiunea Cassini-Huygens a demarat în 15 octombrie 1997. A fost (și este) o misiune foarte ambițioasă. După o foarte lungă călătorie, pe 1 iulie 2004, Cassini-Huygens a intrat pe orbită în jurul planetei Saturn iar, pe 25 decembrie 2004, sonda Huygens (a ESA) s-a desprins de sonda Cassini și a debarcat pe Titan, pe 14 ianuarie 2005. Pe parcursul coborârii Huygens a colectat date privitoare la atmosfera satelitului saturnian și a transmis o serie de imagini. Rămasă pe orbită în jurul lui Saturn, sonda Cassini continuă cercetarea planetei și a sateliților săi.

Orbita sondei Cassini este una foarte complicată. Din când în când sonda trece prin apropierea lui Titan și atunci își îndreaptă toate instrumentele către acesta, pentru a colecta datele de care au nevoie oamenii de știință. Unul dintre aceste instrumente este un radar de mare rezoluție, al cărui semnal poate străbate atmosfera lui Titan. El ne oferă imaginea suprafeței satelituli. Pe 26 septembrie, atunci când sonda s-a apropiat suficient de mult de Titan, au fost obținute imagini spectaculoase, care au fost publicate pe 12 decembrie. În ele se poate vedea foarte clar o variantă extraterestră, în miniatură, a… Nilului și a deltei sale. Se poate afirma că avem de-a face cu curgerea unui râu lichid, deoarece imaginile radar ale râului titanian indică o suprafață netedă și puternic absorbantă a semnalului radar. Fluviul de pe Titan are o lungime de circa 400 km și se termină cu o deltă care se varsă într-o mare.

Jan Radebaugh, membru al echipei radar al misiunii Cassini: ”Deși există unele meandre locale, cursul râului sugerează că se urmează traseul unei falii. Un fenomen asemănător l-am întâlnit și cazul altor râuri de pe Titan. Aceste falii nu sunt rezultatul tectonicii plăcilor [cum ar fi cazul Pământului], dar prezența lor duce la deschiderea unor bazine care formază mări pe Titan.”

Este evident, nu avem de-a face cu apă lichidă care curge pe Titan. Temperatura la suprafața acestuia coboară până la – 180 grade Celsius. Cel mai probabil avem de-a face cu etan sau metan. De altfel pe Titan există un întreg șir de fenomene meteo legate de aceste două substanțe organice. Pe Titan plouă și ninge cu metan și etan…

Steve Wall, membru al echipei radar al misiunii Cassini: ”Titan este singurul loc, în afară de Pământ, pe care am descoperit lichide care se află în mișcare continuă pe suprafața sa. Imaginea pe care am obținut-o reprezintă un instantaneu al unei lumi în mișcare: cad ploi apoi se formează râuri care se varsă în mări, după care începe procesul de evaporare iar ciclul se reia. Pe Pământ lichidul este apa. Pe Titan lichidul este metanul.”

Imaginea la mare rezoluție a Nilului de pe Titan o găsiți aici.

Sursa NASA, ESA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here