0
(0)

S-a atins un nou record de supraviețuire pentru un embrion uman artificial. Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Cambridge au reușit să dezvolte în laborator un embrion uman care a supraviețuit timp de 13 zile. Deși această performanță aduce informații folositoare în sensul fertilității și al medicinei regenerative, ea se apropie periculos de mult de limita legală internațională pentru creșterea embrionilor în laborator, care este de 14 zile.

Anterior acestui moment, cercetătorii au reușit să crească embrioni umani în vase Petri care au rezistat numai până la șapte zile; după acest prag, un embrion ar trebui implantat în uterul unei femei pentru a supraviețui și a se dezvolta. În mod normal, odată cu efectuarea acestui pas, el ar deveni practic invizibil și imposibil de observat.

Totuși, de această dată, specialiștii au extins limita la 13 zile de dezvoltare extrauterină, ceea ce le-a oferit în premieră absolută o perspectivă asupra stadiilor de creștere ale unui embrion uman dincolo de limita clasică de șapte zile.

Cercetătorii au abordat o metodă folosită în general pentru creșterea embrionilor de șoareci în afara mamei, ceea ce le-a permis să deruleze observări asupra a ceea ce ei susțin că este cea mai enigmatică și misterioasă etapă a dezvoltării umane, când embrionul suferă transformări aproape de la o oră la alta.

Specialiștii au observat cum celulele se auto-organizează, formând structura de bază a embrionului uman, dincolo de etapa normală a implantării. Această capacitate remarcabilă de organizare proprie, susțin ei, nu era cunoscută până acum.

Acest studiu ar putea aduce contribuții substanțiale în zona fertilizării in-vitro și a medicinei regenerative. Și cu cât pot specialiștii observa mai mult timp un embrion în laboratoare, cu atât mai prețioase vor fi informațiile pe care le pot obține pentru avansul medicinei. Totuși, pentru moment, se impune limita legislativă, care interzice dezvoltarea unei embrion uman în laborator dincolo de pragul de 14 zile. Poate, cine știe, acesta va fi extins peste nu foarte mult timp.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?