Unicul scop al Facebook, cel puţin la nivel declarativ, nu este nici acela de a aduna cât mai mulţi utilizatori, el ajungând deja la 750 de milioane utilizatori, nici de a mări numărul de vizualizări al paginilor şi nici acela de a face profit, ci acela de a deveni o adevărată societate care să sprijine şi să conecteze tot ce „mişcă” pe internet.
Astăzi, 22 septembrie 2011, în cadrul conferinţei f8 de la San Francisco, Facebook speră să facă un mare pas în acest sens şi să schimbe lumea socială media. Schimbările anunţate a fi treptat implementate în săptămânile următoare se vor a fi cele mai mari încă de la lansarea platformei.
Facebook doreşte renaşterea legăturii emoţionale cu utilizatorii săi, legătură care pare să se mai fi slăbit cu trecerea timpului. Din ce în ce mai mulţi oameni au ajuns să viziteze reţeaua socială mai mult din necesitate decât din dorinţă – mulţi nu o părăsesc din simplul motiv că toţi prietenii lor sunt acolo, chiar dacă ei au ajuns poate chiar s-o urască.
De aceea, zilele trecute Facebook a făcut deja trei schimbări importante: a modificat modul de organizare a listelor de prieteni, a introdus ticker-ul de ştiri (asemănător twitter) şi a introdus butonul subscribe (abonare). Noile liste de prieteni lasă la latitudinea utilizatorului dacă să-şi împărtăşească conţinutul paginii doar cu prietenii apropiaţi sau şi cu ceilalţi, iar „abonamentul” îţi permite să afli noutăţile despre cine doreşti instant.
Se pare că aceste schimbări au fost doar începutul „revoluţiei”, modificările ce vor demara începând de astăzi urmând să îmbunătăţească impactul emoţional al conectivităţii dintre utilizatorii platformei. Schimbările aduse vor să facă Facebook un loc în care viaţa socială îţi este îmbunătăţită şi în care îţi vei cunoaşte prietenii mai bine ca niciodată.
Rămâne de văzut dacă renaşterea Facebook va aduce revoluţia social-media scontată.