0
(0)

Misiunea Cassini dezvăluie multe din secretele planetei Saturn şi ale sateliţilor săi. Terra şi satelitul saturnian Titan sunt singurele lumi din Sistemul Solar unde cad ploi lichide pe suprafeţe solide. Pe Titan însă, nu plouă cu apă, ci cu metan, iar în unele locuri ale satelitului, potrivit unui nou studiu, acest fapt se întâmplă doar o dată la o mie de ani.

 

Studiul, condus de dr. Ralph Lorenz, de la Laboratorul de Fizică Aplicată John Hopkins din Maryland şi prezentat la Conferinţa de Ştiinţe Lunare şi Planetare din Texas, se bazează pe descoperirile făcute de sonda Cassini, care a analizat ploile din 2004 şi 2010.

Titan este o lume fascinantă, analogă Terrei,  vântul şi ploaia modelându-i suprafaţa şi creând albii de râuri, lacuri, dune şi maluri.

\"(w540)

Dar, spre deosebire de Terra, aici locul apei este luat de hidrocarburi lichide. În unele regiuni de pe Titan, unde temperatura medie este de -179 grade Celsius, plouă rar, o dată la câteva sute de ani, dar plouă cu cantităţi uriaşe de metan: „ploile au loc la câteva sute de ani, dar atunci când o au loc, cad zeci de centimetri cub sau chiar metri cub de precipitaţii” afirmă dr. Lorenz.

Teoria ar coincide cu canalele râurilor, adânci şi bine conturate, observate de sondele Cassini şi Huygens în 2005. Mai mult, dr. Lorenz susţine că aceste rezultate se potrivesc cu predicţiile făcute de el în urmă cu 12 ani referitoare la precipitaţiile de pe Titan.

Un studiu paralel, efectuat de dr. Elizabeth Turtle, tot de la Laboratorul de Fizică Aplicată John Hopkins din Maryland, a analizat furtunile observate în regiunea Concordia Regio, din apropierea Ecuatorului satelitului Titan, din august 2010. La o lună de la producerea furtunii, au fost observate schimbări importante ale suprafeţei satelitului, precum apariţia unui lac mare, lung de 2.000 km, acoperind o suprafaţă de circa 500.000 km2.

\"(w540)

Deşi există similitudini meteorologice între Pământ şi Titan, o diferenţă importantă este că satelitul este probabil prea mic pentru a avea fenomene precum cicloanele şi uraganele terestre.

 

Sursa

Sursa Foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here