Recent, Casa Albă a emis un raport de peste 300 de pagini, la care au contribuit sute de cercetători de la universități din SUA. Raportul, parte a strategiei Climate Action Plan, dezvoltată de administrația Obama, arată ce influențe nefaste pot avea schimbările climatice asupra sănătății populației dacă America de Nord nu-și reduce emisiile poluante cel puțin cu 28% până în 2025 (conform convenției de la summit-ul COP21 Paris 2015).
Iată în patru infografice exhaustive care sunt principalele probleme pe care raportul le evidențiază și care, în cele din urmă, duc la afectarea drastică a sănătății populației.
Schimbările climatice vor cauza evenimente extreme meteo mai intense și mai frecvente
În categoria evenimentelor extreme meteo intră ploile abundente, care duc de regulă la inundații. Pe lângă victimele umane și distrugerile materiale care se înregistrează în cazul inundațiilor, se ajunge și la contaminarea apei ori la afectarea culturilor. Deci cresc exponențial riscurile de îmbolnăvire din cauza virușilor și bacteriilor din apă, ba chiar a unor pandemii.
În cazul temperaturilor foarte ridicate pe perioade lungi de timp, arșița provoacă atât incendii, cât și secetă. Cazuri în care problemele respiratorii cresc cu 25%. Se mai pune și problema mijloacelor precare de intervenție în cazul multor țări sărace sau în curs de dezvoltare, care vor duce la creșterea numărului de victime – în special în cazul categoriilor vulnerabile, cum ar fi copiii și bătrânii.
O premieră pe care o aduce acest raport se referă la influența directă între schimbările climatice și sănătatea mentală a oamenilor. Expunerea la dezastre naturale are consecințe serioase în ce privește reacția la stres, crescând riscurile de probleme post-traumatice (PTSD), depresie și anxietate.
Schimbările climatice și poluarea aerului agravează alergiile și astma
Nu ar mai trebui să fie un secret faptul că poluarea industrială influențează în mod direct schimbările climatice și încălzirea globală (temperatura medie anuală crește galopant, influențată în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră). Un efect important îl reprezintă formarea așa-numitului strat de ozon de joasă altitudine – adică în zona atmosferică a aerului respirabil.
Ca urmare, vorbim de creșterea alarmantă a numărului de decese premature și a problemelor grave ale aparatului respirator, care înseamnă costuri ridicate în domeniul sănătății publice și afectarea productivității generale. În plus, concentrația ridicată de CO2 din atmosferă va duce la creșterea numărului de alergeni, deci astma va deveni o problemă mult mai întâlnită și cu consecințe mult mai grave decât până acum. De asemenea, va crește incidența bolilor cardiovasculare, deci și riscul diverselor tipuri de infarct.
Schimbările climatice vor facilita răspândirea bolilor purtate de insecte
Schimbările climatice afectează și comportamentul viețuitoarelor, în special migrația insectelor purtătoare de boli (cum este țânțarul). Așa încât raportul trage un semnal de alarmă în acest sens, afirmând că temperaturile ridicate, schimbarea tiparului precipitațiilor și diversele evenimente meteo extreme vor influența în mod direct distribuția cazurilor grave, iar numărul acestora va crește.
Practic, bolile specifice acum zonelor ecuatoriale și tropicale se vor răspândi rapid și în emisfera nordică, iar insectele vor fi mai rezistente pe măsură ce zonele nordice se vor încălzi. Așadar, este de așteptat incidența cazurilor de West Nile, malaria, Zyka sau Lyme.
Creșterea temperaturilor va duce la creșterea numărului de decese premature
Cel puțin în Statele Unite, specialiștii estimează că încălzirea atmosferei, din cauza schimbărilor climatice, va crește numărul deceselor premature cu circa 150.000 până în 2100. Evident, cei mai vulnerabili vor fi copiii, bătrânii și cei cu diverse problerme medicale, categorii de populație care nu vor face față valurilor de căldură preconizate.
În cazul temperaturilor ridicate extreme, se observă creșterea exponențială a riscului de apariție și acutizare a problemelor respiratorii și cardiovasculare. Iar pentru aceasta sunt suficiente variații mari de numai câteva zile, nu de luni întregi.
Practic, mesajul subînțeles al acestui raport este destul de clar: înainte de a salva planeta e necesar să ne salvăm pe noi – chiar de efectele problemelor pe care noi le cauzăm, în primul rând din cauza utilizării excesive a combustibililor fosili.
The changes are happening right now… Climate change is going to impact health, and it’s not a pretty picture