Stația Spațială Internațională (SSI) va traversa repetat, pe parcursul acestei săptămâni, spațiul de deasupra Europei și a Americii de Nord.

 

Tranzițiile vor fi scurte, de maximum cinci minute fiecare, dar atât cât va putea fi observată, SSI va străluci pe cerul serii mai puternic decât orice astru, cu excepția Lunii.

Deși Stația Spațială Internațională orbitează Pământul constant, ea devine vizibilă, în general, doar după apus, sau înainte de răsărit. Uneori, așa cum v-am prezentat și în primul număr al revistei „Știință și Tehnică”, SSI își dezvăluie pentru câteva secunde conturul și pe fundalul aprins al Soarelui. În această săptămână, ca urmare a unor conincidențe orbitale favorabile, stația va apărea extrem de strălucitoare.

Pentru a ști exact când să priviți în sus, puteți consulta pagina de predicții meteorologice Spaceweather.com, pagina Space Station Sighting, a celor de la NASA, ori website-ul Heavens Above. Puteți, de asemenea, programa notificări și pe telefonul mobil intelligent, dacă dispuneți de un astfel de aparat.

Sursa