4.5
(12)

Cercetătorii de la Universitatea din Berna, Elveția, au atins o piatră de hotar majoră în arheologie, identificând pentru prima dată o așezare preistorică a primilor fermieri din nordul Greciei, prin folosirea unei metode inovatoare, care combină dendrocronologia și datarea cu radiocarbon cu folosirea, ca punct de referință un eveniment unic Miyake, ei au putut data cu precizie situl arheologic Dispilio și dezvăluie activități umane care datează de mai bine de 7.000 de ani.

Dispilio este un sit arheologic situat lângă Lacul Orestiada în nordul Greciei. Descoperit în 1932 și excavat mai intens încă din anii 1990, este deosebit de important pentru arheologi deoarece reprezintă una dintre cele mai vechi așezări umane din Europa datând din epoca neolitică, în jurul anului 6000 î.Hr. Cercetările de la Dispilio au scos la iveală numeroase structuri din lemn unelte, artefacte din os și ceramică, oferind o perspectivă valoroasă asupra vieții primilor agricultori din regiune.

Stabilirea unei cronologii precise pentru pădurile găsite la Dispilio este crucială pentru înțelegerea fazelor de așezare și a activităților umane din acest sit. În mod tradițional, arheologii au folosit dendrocronologia, o tehnică care analizează inelele de creștere a copacilor pentru a data evenimentele trecute. Cu toate acestea, această metodă necesită o cronologie consecventă a inelelor de copac, care nu a fost disponibilă pentru regiunea mediteraneană.

Pentru a depăși această provocare, o echipă de cercetători de la Universitatea din Berna a folosit o metodă care combină dendrocronologia cu datarea cu radiocarbon, bazată pe un eveniment specific cunoscut sub numele de evenimentul Miyake. El s-a produs în anul 5259 î.Hr. și se caracterizează printr-un aflux masiv de raze cosmice care a provocat o creștere semnificativă a carbonului radioactiv în atmosfera Pământului. Acest vârf de radiocarbon a fost apoi depus în inelele copacilor, creând un marker cronologic precis.

Pentru această lucrare, care a fost publicată în revista Nature, cercetătorii au analizat 787 de eșantioane de lemn. Datorită evenimentului Miyake, ei au putut stabili o cronologie anuală a inelelor de creștere care se întinde pe 303 ani. Această cronologie începe în 5452 î.Hr. și se termină în 5140 î.Hr., ceea ce a făcut posibilă datarea precisă a diferitelor faze de așezare și activități de construcție între 5328 și 5140 î.Hr.

Analiza inelelor de creștere a relevat mai multe faze de construcție în Dispilio. Perioadele de așezare identificate arată că locuitorii din Dispilio au ridicat diverse structuri din lemn pe o perioadă de 188 de ani. Această perioadă include reconstrucții, reparații și, poate, extinderea locuințelor existente. Aceste date permit cercetătorilor să înțeleagă mai bine dinamica așezărilor umane din Dispilio, precum și tehnicile de construcție și stilurile de viață ale primilor fermieri din regiune.

Acest avans metodologic nu se limitează la Dispilio. Prin stabilirea unei cronologii precise datorită unui eveniment cosmic, cercetătorii au demonstrat de fapt că datarea precisă este acum posibilă chiar și în regiunile fără o cronologie coerentă a inelelor copacilor. Acest lucru deschide calea pentru o mai bună înțelegere a așezărilor umane preistorice din Balcani și ar putea fi aplicat și altor situri arheologice similare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?