0
(0)

Pe lângă laudele aduse pentru descoperirea continentului american, lui Columb i s-a imputat o bună perioadă de timp aducerea sifilisului în Europa. Câteva studii însă l-au disculpat, susţinând că boala venerică era deja răspândită pe „bătrânul continent” înainte de 1493. Însă, un grup de cercetători a demontat toate dovezile disculpatoare, astfel că exploratorul italian redevine responsabil istoric pentru aducerea maladiei.

 

Cercetătorii George Amelagos, de la Emory University, Molly Zuckerman, de la Mississippi State University şi Kristin Harper, de la Columbia University au declarat pentru LiveScience că nu există vreo dovadă solidă cu privire la existenţa sifilisului în Europa înainte de 1492.

Boala cauzată de bacteria Treponema pallidum, în zilele noastre perfect vindecabilă, era letală în acele vremuri, afectând sistemul nervos şi pe cel cardiovascular al bolnavilor.

Primul caz de sifilis în Europa a fost înregistrat în 1495, la trei ani de la prima călătorie a lui Cristofor Columb în Lumea Nouă. Încă de atunci doctorii se contrazic cu privire la originea acestei maladii.
Cea mai importantă dovadă a apărătorilor lui Columb este existenţa unui schelet european ce prezenta urme ale afecţiunii, datând cu mult înainte de călătoriile exploratorului. George Armelagos susţine însă că: „am demonstrat că diagnosticarea scheletului s-a făcut pe baza unor indicatori nespecifici de diagnosticare a bolii, metoda de datare a specimenului nu este precisă şi nu sunt prezentate nici fotografii clare, de calitate care să prezinte leziunile relevante.”

Datarea cu carbon radioactiv a specimenului este dificil de realizat, acesta provenind din zone de coastă, astfel că nu se poate afirma cu certitudine că ar data dinainte de sfârșitul secolului 15. Fosilele provenind din zonele de coastă sunt dificil de datat cu precizie, deoarece este foarte probabil ca respectiva persoană să fi consumat regulat fructe de mare, care conţin carbon ce poate fi vechi de sute ori chiar mii de ani.

În concluzie, echipa de cercetători americani susţine că „încă lipsesc cu desăvârşire dovezi ale originii pre-columbiene a sifilisului în Europa”.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here