0
(0)

Compania Healthpoint Biotherapeutics, din Fort Worth, Texas, SUA a testat cu succes un tratament medical aplicat prin pulverizare care promite să întrețină vindecarea accelerată a rănilor fără necesitatea grefelor de piele.

 

Mai mulți medici au testat deja epiderma pulverizabilă în cazul a 228 de pacienți cu ulcer varicos, sau cu răni deschise renumite pentru vindecarea lentă. Rezultatele au depășit în nivel și viteză de reparare orice alt tratament existent pentru asemenea probleme.

Spray-ul al cărui nume științific este HP802-247 se produce din celule epiteliale donate (cheratinocite) amestecate cu un agent anti-coagulant (din fibroblaști). Se crede că cele două substanțe conlucrează pentru a accelera vindecarea și a stimula organismul să producă piele nouă pentru a acoperi o rană.

Din teste, reiese că doza optimă pentru rezultate benefice este una foarte redusă, și anume aplicarea soluției pe rană o dată la fiecare 14 zile. După trei luni de asemenea tratament, 70% din pacienții care au beneficiat atât de soluția nouă cât și de bandajări tradiționale s-au vindecat complet, comparativ cu rata de 46% a grupului de control, în cazul căruia s-au folosit numai un spray cu efect placebo și bandajarea.

De asemenea, în cazul pacienților tratați cu HP802-247, rănile s-au închis cu 21 de zile mai devreme decât s-a întamplat în cazul grupului de control, adică în 50 de zile în loc de 71. Mai mult, dimensiunea fiecărei răni a început să se reducă aproape imediat după pulverizarea cu soluția epidermică.

O problemă a comercializării în masă a tratamentului o reprezintă, totuși, costurile ridicate – transformarea prepuțurilor donate și a proteinelor din sângele coagulat în spray utilizabil este scumpă. Totodată, mai cred unii medici, există și pericolul falselor speranțe pentru pacienții suferinzi de ulcere varicoase dureroase, întrucât aceastea au devenit tot mai complexe și este necesară o verificare foarte riguroasă a oricărui tratament pentru a-l considera cu adevărat eficient.

Sursa

Credit foto: Alamy

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here