Centrul Spațial Surrey (SSC) și Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), din cadrul Universității Surrey, din Marea Britanie, se pregătesc de lansarea primului satelit din lume coordonat de un smartphone.
Construit în jurul unui telefon inteligent Google Nexus One operat de sistemul Android, satelitul STRaND-1 (Surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstrator) va fi, totodată și primul CubeSat britanic în Spațiu (puteți citi un articol detaliat despre nanosateliți – sau CubeSats – în ediția de februarie a revistei S&T).
Cu o greutate de numai 4,3 kilograme și având o înălțime de 30 de centimetri, STRaND-1 a putut fi asamblat complet în doar trei luni. Logica proiectului este aceea că smartphone-urile conțin deja mare parte din necesarul unui satelit, precum camere foto/video, sisteme de comunicație radio, giroscoape și procesoare de înaltă performanță. Potrivit SSTL, tot ce le lipsește sunt panourile solare și propulsia.
Alături de smartphone, STRaND-1 mai include și un computer tipic CubeSat funcțional pe bază de sistem Linux, dezvoltat de SSC. Rolul său este să opereze satelitul în cadrul primei faze ale misiunii, atunci când o serie de „aplicații” experimentale va fi demarată. Apoi, în faza a doua, telefonul inteligent va prelua controlul, pentru ca echipa de la Universitatea Surrey să testeze comportamentul componentelor de smartphone în Spațiu.
Înainte de a trimite Nexus One-ul în Spațiu, oamenii de știință au testat dispozitivul în condiții extreme, de la temperaturi de cuptor și de cameră frigorifică, până la vid și expunere la radiații. Desigur, succesul aparatului în aceste împrejurări controlate nu-i garantează performanța și în afara Pământului. Dar, frumusețea este că tocmai acest lucru va fi testat de STRaND-1.
Bineînțeles, nanosatelitul va mai transporta la bord și alte „unelte”, cum este dispozitivul intitulat „WARP DRiVE (Water Alcohol Resistojet Propulsion Deorbit Re-entry Velocity Experiment), care folosește pentru propulsie un amestec de apă și alcool, alături de un set de propulsoare cu jeturi de plasmă (PPT). În final, STRaND-1 va conține și prima componentă printată 3D care va ieși în Spațiu.
Pentru a fi poziționat pe o orbită heliosincronă la altitudinea de 785 km deasupra planetei, CubeSat-ul va fi lansat pe 25 februarie de la Cenrul Spațial Satish Dhawan, din Sriharikota, India, la bordul Vehiculului de Lansare Polar Satellite al Organizației Indiene de Cercetare Spațială.
Nanosatelitul STRaND-2, construit și el deja, include senzori de detectare a mișcării dintr-un Kinect pentru a le permite nanaosateliților să se depisteze reciproc și să se conecteze spre a forma un satelit mai mare.
https://youtube.com/watch?v=D3-iPso6Zy4%26amp