0
(0)

Potrivit unui studiu iVox, inițiat de CEZ România, realizat în perioada 24-30 iulie, unul din doi români ar opta pentru un mijloc de mobilitate mai puțin poluant, cum ar fi vehiculul hibrid (3 din 10) sau electric (2 din 10), dacă infrastructura ar fi suficient de dezvoltată și costul de achiziție ar fi unul accesibil. Aproape 5 din 10 respondenți au afirmat că nu știu cât de extinsă este rețeaua de stații de încărcare gratuită a mașinilor electrice, iar mai bine de 6 din 10 cred că orașele din România nu sunt pregătite pentru mobilitatea electrică.

7 din 10 români din orașele mari ale țării consideră că motorul electric și bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban, dar și că orașele mari din România nu dispun de suficiente stații de încărcare pentru a menține autonomia autovehiculelor electrice. Costul de achiziție (important pentru 8 din 10 respondenți), autonomia limitată și durata mare de încărcare (unul din trei pentru ambele variante) sunt motivele care îi rețin pe români de la achiziția unui vehicul electric sau hibrid.

Studiul mai arată că mașina este mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulți dintre români (6 din 10 respondenți), pe când bicicleta este un mijloc de transport preferat de numai 2 din 10 români. 4 din 10 români cred că mașinile autonome (care se conduc singure) vor produce schimbări importante asupra mediului. 50% dintre respondenți cred că întreținerea unui autovehicul electric este mai putin costisitoare decat întreținerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mulți realizează că numărul mașinilor electrice va crește, datorită interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalități de transport care nu poluează.

studiu-masini-electrice-hibride-stiinta-tehnica-1

studiu-masini-electrice-hibride-stiinta-tehnica-2

studiu-masini-electrice-hibride-stiinta-tehnica-3

studiu-masini-electrice-hibride-stiinta-tehnica-4

Experiment: este acum mașina electrică eficientă pentru deplasarea în oraș?

Ca parte a eforturilor de a stimula mobilitatea „verde” și reducerea poluării, compania CEZ, cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, investește în soluții de E-Mobilitate. Martin Zmelik, CEO-ul Grupului CEZ în România și prezentatorul tv Cabral Ibacka au inițiat, pe 26 iulie, „Ziua E-Mobilității” la CEZ in România, continuând tradiția din 2016, când cei doi au fost protagoniștii unui film despre viitorul E-Mobility în România.

Dacă în 2016, în premieră, cei doi au parcurs cu un singur „plin” de baterie traseul București-Pitești, anul acesta, pentru a sublinia importanța mobilității pentru locuitorii orașelor moderne, protagoniștii au făcut turul Bucureștiului la bordul unui vehicul Renault Zoe din flota companiei și pe biciclete electrice.

După experiența de condus un vehicul electric în traficul aglomerat bucureștean, CEO-ul Grupului CEZ în România și invitatul său au parcurs o parte din traseu pe două biciclete electrice, prototipuri puse la dispoziție de Pegas. Experimentul celor doi a demonstrat că deplasarea fără motorul termic în marile orașe este nu doar posibilă, ci și distractivă.

Experimentul nostru de anul trecut și turul electric urban din 2017 se înscriu în strategia companiei de a dezvolta infrastructura pentru mijloace de mobilitate electrică. Pe lângă stațiile de încărcare montate lângă sediile CEZ din Craiova și Pitești, la care au acces gratuit toți clienții noștri posesori de vehicule electrice, ne încurajăm angajații să utilizeze mașinile electrice și hibrid din parcul propriu.

Astfel, vehiculul electric Renault Zoe aflat în dotarea parcului CEZ a parcurs 5.200 km de la achiziționare până în prezent și 130 de angajați ai companiei au testat capacitățile acestui model. În perioada de utilizare, a rezultat o medie de 300 km de mobilitate verde pe lună”, a declarat Martin Zmelik. Filmul acestui „tur urban electric” poate fi vizionat aici.

În egală măsură, Grupul CEZ are planuri legate de extinderea rețelei de stații de încărcare, iar în toamna anului trecut a depus o cerere de finanțare cu 650.000 de lei din partea Autorității Fondului de Mediu pentru un proiect privind extinderea rețelei de stații din regiunea Olteniei. În țara de origine a Grupului, Cehia, CEZ operează deja o rețea de 70 de stații de încărcare (din care 26 ultra-rapide) și a obținut fonduri europene pentru finanțarea extinderii rețelei, în perioada 2017-2020, cu încă 42 de stații, în cadrul programului „Connecting Europe Facility”.

Studiul susținut de CEZ România a mai arătat că:

  • 87% dintre respondenți consideră că cel mai important beneficiu al mijloacelor de mobilitate electrică este reprezentat de emisiile poluante reduse. Al doilea beneficiu menționat – sunt mai silențioase (49,5%)
  • 50% dintre respondenți cred că întreținerea unui autovehicul electric este mai puțin costisitoare decât întreținerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mulți realizează că numărul mașinilor electrice va crește, datorită interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalități de transport care nu poluează
  • 5 din 10 români estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 de lei (plus TVA) pe lună, iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 și 500 de lei lunar pentru carburant
  • 56% din respondenți circulă zilnic cu mașina, iar 70% din ei in oraș
  • 7 din 10 români consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în orașele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.668 de respondenți provenind din orașe mari (peste 100.000 locuitori), în perioada 24-30 iulie 2017.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?