0
(0)

Sunt onorat că, în primul meu editorial din postura de proaspăt manager al Știință&Tehnică, pot vorbi despre a treia ediție Sci+Fi FEST, un festival de știință și imaginație de care echipa S&T este foarte atașată – prin urmare, voi fi extrem de subiectiv în rândurile următoare.

 

Aș putea să mă lamentez.

sci-fi-fest-2018-editorial-oraan-stiinta-tehnica-102
Răutăcioșii ar putea rezuma la această imagine a treia ediție Sci+Fi FEST: ploaie și probleme organizatorice…

Aș putea începe cu grava criză financiară și existențială prin care trece în acest an Știință&Tehnică. Criză pe care sper că, împreună cu echipa S&T și cu fanii S&T, vom reuși să o depășim până la finalul acestui an.

Aș putea să mă plâng de lipsa de interes și de sprijin suficient financiar a autorităților privind organizarea unui eveniment educativ într-un adevărat bastion al educației și culturii, cum este Biblioteca Națională.

Aș putea arăta cu degetul anumite persoane din aparatul birocratic ministerial și instituțional, care, din motive numai de ei știute, au jucat rolul buturugii mici ce aproape a reușit să răstoarne carul mare al organizării Sci+Fi FEST 2018 cu doar două zile înainte de eveniment.

Și m-aș mai putea oftica pe vremea dușmănoasă, care n-a ținut deloc cu noi și ne-a dat peste cap programul, ne-a gonit vizitatorii și i-a derutat pe expozanți.

Însă prefer să nu mă lamentez.

 

Prefer să vorbesc despre perseverență, despre dedicare, despre continuarea unei misiuni în ciuda vicisitudinilor.

sci-fi-fest-2018-editorial-oraan-stiinta-tehnica-103
Adrian, Oraan, Cristian, Claudiu, Cătălin și Alexandru Mironov – „ce-i mâna pe ei în luptă?”…

Da, doamnelor și domnilor, copii și tineri: Știință&Tehnică, iată, continuă să existe, chiar dacă e amenințată cu dispariția; echipa S&T continuă să-și facă meseria, chiar dacă asta presupune sacrificii cam mari; Sci+Fi FEST 2018 a avut loc, deși varianta mai simplă ar fi fost să-l anulăm.

Precedentele două ediții, unde fluxul de vizitatori (în special părinți cu copii) a fost peste așteptări, iar entuziasmul participanților îmbucurător, ne-au obligat să găsim soluții pentru toate impedimentele.

sci-fi-fest-2018-editorial-oraan-stiinta-tehnica-104
Cu voia dumneavoastră, voi parafraza un personaj istoric: „Sci+Fi FEST-ul nu-i al nostru, nici al vostru, ci… al lor!”

Bugetul alocat de Primăria Capitalei, prin Muzeul Național al Literaturii Române, a fost mai redus, dar uite că am fost chivernisiți și le mulțumim și pe această cale OAMENILOR din aceste instituții, care nu ne-au lăsat baltă, ci continuă să creadă în misiunea noastră.

Mulțumesc co-organizatorilor:

 

Problema interdicției din partea conducerii Bibliotecii Naționale ne-a obligat să găsim finanțare suplimentară pentru a organiza tot festivalul în parcarea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Deci e cazul să le mulțumim OAMENILOR din companii precum Renovatio e-charge, Siemens, Renault sau MOL România, pentru că au înțeles de ce e nevoie să sprijine Sci+Fi FEST.

Mulțumesc partenerilor principali:

Evident, nu-i pot omite pe ceilalți parteneri și prieteni, care au făcut tot posibilul să ne dea o mână de ajutor: Radio Guerilla a trâmbițat permanent despre eveniment; pick-up-ul Navara (Nissan România) a fost un cărăuș redutabil; robotul personal Ninebot Elite (ninebot.ro) ne-a asistat impecabil; ResearchX a printat 3D premiile Sci+Fi FEST; Devin i-a hidratat pe participanți cu apă plată și minerală; Image Factory a dat sfoară-n țară în mass-media.

Mulțumesc celorlalți parteneri:

Evident, ne doream ca Sci+Fi FEST 2018 să iasă mult mai bine. Totuși, de ce ținem așa de mult la acest festival?

 

Pentru că avem ocazia să promovăm în fața publicului (în special în fața tinerilor cu potențial) institutele românești de cercetare.

Tratate ca cenușărese de politicieni (anul acesta, de exemplu, Ministerul Cercetării a fost cea mai mare victimă a rectificării bugetare!) și ignorate aproape complet de mass-media, cele mai multe institute de cercetare de la noi pot contribui decisiv la evoluția noastră, ca societate. Deci trebuie promovate în fața marelui public, trebuie cunoscute de elevi și de studenți, trebuie aflat ce proiecte realizează.

 

Apoi, ce loc mai bun decât Sci+Fi FEST pentru a scoate la lumină scriitorii SF și editurile care continuă să creadă în acest domeniu?!

Cărțile SF mențin trează imaginația, contribuie la dezvoltarea creativității și ne fac să punem visele în aplicare (toți cercetătorii de azi au fost inspirați de SF când erau mici sau tineri!). Iar la Sci+Fi FEST publicul nu poate doar cumpăra cărți SF, ci poate interacționa cu scriitorii și criticii, aceștia având diverse dezbateri și lansându-și, unii în premieră, noile creații.

 

Ne dorim foarte mult să le dăm tinerilor vizitatori, dar și părinților, prilejul să fie motivați de oameni valoroși, cât mai tineri, care să devină modele adevărate de viață.

Fie că vorbim de „spațialii” mentorați de profesorul Ion Băraru, fie că rămânem uimiți de proiectele liceenilor de la centrul Al. Proca (inițiat de ICPE-CA), fie că ne „invadează” tinerii pasionați de robotică sau că ne încântă demonstrațiile de scrimă ale junioarelor și juniorilor – scena principală a Sci+Fi FEST a fost, mai mult decât oricând, plină de copii și tineri cu un mare potențial.

 

Nu în ultimul rând, vrem ca Sci+Fi FEST să aducă plus valoare, să le ofere vizitatorilor (în special copiilor) momente memorabile, inspiraționale, care să-i motiveze să vrea să devină mai buni, să-și depășească limitele, să-și atingă potențialul.

Da, știu, sună idealist, poate chiar utopic. Dar e nevoie de un/o singur(ă) tânăr(ă) care, în urma vizitei la Sci+Fi FEST, să devină un inventator/cercetător/lider care să schimbe lumea – și pot spune că misiunea Sci+Fi FEST e îndeplinită. Am convingerea că în asta cred și ceilalți participanți, care își sacrifică weekendul și fac mari eforturi logistice pentru a se prezenta în fața publicului cu tot felul de „nebunii” care mai de care mai interesante (și, mai mult sau mai puțin subliminal, educative).

 

The show must go on.

 

Noi, cei din echipa S&T, deja ne gândim la următorul Sci+Fi FEST. Și la următorul Astrofest, din primăvară. Și la noi proiecte. Și la următoarele întâlniri cu publicul. Și la viitorul Știință&Tehnică, o adevărată „mișcare S&T” care ne obligă să evoluăm.

Poate de aceea eu personal consider un moment istoric faptul că am reunit pe scena Sci+Fi FEST 2018, chiar în Anul Centenarului, trei personalități marcante ale științei și cercetării românești:

  • Generalul Dumitru-Dorin Prunariu – singurul cosmonaut român, un monument viu al excelenței și motivației, un model pentru viitorii specialiști în explorare spațială;
  • Academicianul Nicolae Zamfir – directorul celui mai important proiect științific din toată istoria României (ELI-NP, cunoscut popular ca „super-laserul de la Măgurele”), un om de mare viziune și un organizator de excepție;
  • Jurnalistul Alexandru Mironov – de o jumătate de secol în slujba popularizării științelor, promovării viitorului și descătușării imaginației, „dom’ profesor” reprezintă trup și suflet revista Știință&Tehnică.

Sunt trei motive suficiente pentru ca noi, românii, să înțelegem că avem un rol important în evoluția societății umane pe scena planetară. Sunt „trei crai de la răsărit” ce trebuie să devină exemple de temelie pentru tinerii cu potențial. Sunt trei reprezentanți ai performanței și excelenței, care, sunt sigur, celor prezenți la Sci+Fi FEST le-au oferit momente memorabile.

sci-fi-fest-2018-editorial-oraan-stiinta-tehnica-501

Când, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, un cercetător român va primi premiul Nobel pentru o inovație extraordinară și le va mulțumi celor trei pentru momentul de declic declanșat de apariția lor împreună pe scenă, voi zâmbi foarte fericit gândindu-mă că, în 2018, m-am numărat printre organizatorii unui Sci+Fi FEST istoric.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?