0
(0)

Una dintre cele mai mari provocări în proiectarea unui computer care să funcţioneze precum creierul uman este aceea că ordinatoarele nu sunt „inteligente”. Pot calcula mai rapid decât noi şi pot rula milioane de date în fracţiuni de secundă, dar nu pot descifra, de pildă, un scris de mână neciteţ sau nu pot recunoaşte un obiect într-o clipită.

 

 

Pe lângă toate aceste aspecte, cele mai rapide şi performante computere sunt mari consumatoare de putere. Creierul uman nu o fi el foarte rapid, dar utilizează doar în jur de un watt de putere, în timp ce un supercomputer poate consuma 45.000 Waţi, în anumite configuraţii ajungând să consume energie de nivelul Megawaţilor.

IBM, în colaborare cu patru universităţi şi cu Agenţia de Cercetare a Proiectelor Avansate din domeniul Apărării, a proiectat un cip care imită structura naturală a neuronilor. Proiectul este numit SyNAPSE (Systmes of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics).

Cipurile obişnuite ale computerelor separă procesarea de memorie, ele lucrând prin anumite conexiuni (bus-uri). Creierul uman combină puterea de procesare cu memoria şi lucrează cu mai mulţi neuroni în paralel, interconectaţi prin axoni. Semnalele chimice trec de la axoni la ceilalţi neuroni prin sinapse. Arhitectura noului cip al IBM operează în mod similar, cu precizarea că în acest caz sinapsele sunt căile de date, iar neuronii sunt o combinaţie de memorie şi unităţi de procesare.

Echipa de cercetători a construit deja două prototipuri ale cipului, pe care le-a testat în probleme de recunoaştere şi asociere a unor modele – două lucruri la care computerele sunt renumite pentru nepriceperea lor. Cipurile nu au fost programate prin metode tradiţionale, ci „au învăţat” din experienţă, precum fiinţele umane – sunt create în aşa fel încât învaţă din propriile greşeli şi ulterior îşi dezvoltă „experienţa”.

Dharmendra Modha, coordonator al proiectului, cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Almaden al IBM din San Jose, California, declară că nu vede noul mod de calcul ca un înlocuitor al modurilor tradiţionale, ci ca pe unul complementar acestora. Combinarea noului mod „de învăţare” cu viteza de calcul a computerelor convenţionale va duce la rezolvarea de sarcini considerate în prezent prea complexe.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here