Telescopul Spaţial Planck, proiect al ESA, în sumă de un miliard de euro, lansat în urmă cu trei ani,  destinat studierii „Big-Bang-ului” ce a creat Universul, a descoperit o „ceaţă” misterioasă de microunde în centrul galaxiei noastre.

 

Telescopul Spaţial Planck se află la o distanţă de 1.5 milioane kilometri de Terra şi este proiectat să identifice cele mai minuscule variaţii de temperatură ale radiaţiilor în microunde eliberate după Big Bang-ul ce a dus la crearea Universului din urmă cu circa 14 miliarde de ani (aşa-numite ecouri ale acestuia), numite şi „fundalul de microunde cosmice(CMB).

Cercetătorii cred că emisia de microunde descoperită de Planck ar putea fi o formă de radiaţie sincrotronă. Radiaţia sincrotronă este emisă de electroni cu o viteză apropiată de cea a luminii, care descriu mişcări spirale în câmpuri magnetice foarte intense, existente în unele formaţiuni stelare sau accelerate de suflul exploziei unei stele ori supernove.

Totuşi, nou-descoperita emisie rămâne una misterioasă, semnătura sa persistând mult mai departe decât cea a altor surse sincrotrone identificate în Calea Lactee.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene ESA, sunt speculate mai multe teorii cu privire la originea emisiei, de la prezenţa unui număr mare de supernove în centrul galaxiei sau existenţa unor vânturi galactice, până la anihilarea unor particule de materie întunecată.

Pe lângă descoperirea ciudatei emisii de microunde, Planck a identificat o serie de nori inter-stelari de monoxid de carbon, astfel că în prezent astronomii caută să observe eventuala existenţă a unor molecule de hidrogen.

\"(w540)

Hidrogenul molecular este combustibilul din spatele formării stelelor, astfel că găsirea sa cu ajutorul nou-descoperiţilor nori de monoxid de carbon ar îmbunătăţi considerabil modul de înţelegere al formării galaxiei noastre.

 

Sursa