Proiectul bugetului de stat american pentru anul 2013 prevede reducerea fondurilor NASA dedicate expediţiilor marţiene cu 40%. Din fericire, această scădere este parţial compensată de prevederea creşterii bugetului dedicat explorării umane şi tehnologiei spaţiale cu 6-22%.

 

Dacă acest proiect va fi aprobat de Congresul American, NASA se va retrage din misiunile euro-americane de explorare a planetei roşii. Administratorul NASA, Charles Bolden, a declarat în acest sens „nu putem avansa în perioada 2016-2018 cu programul ExoMars.”

Agenţia Spaţială Americană va dispune pentru anul viitor de un buget de 17.7 miliarde dolari. Pare o sumă mare, însă NASA trebuie să achite din aceasta proiecte precum Telescopul Spaţial James Webb (JWST), ale cărui costuri estimate ajung la 659 milioane dolari în 2014.

NASA are totodată semnate angajamente privind finanţarea unui nou program spaţial, incluzând un nou sistem de rachete şi capsule spaţiale, capabile să ducă astronauţii dincolo de orbita terestră, în locaţii precum Luna sau diverşi asteroizi.

Intenţia de scădere a bugetului NASA este evident criticată de Societatea Planetară, acest grup afirmând că noul buget va întârzia toate misiunile de explorare a vieţii pe alte planete.

 

Sursa

Sursa Foto: Universe Today