În noaptea de 1 spre 2 iunie s-a produs o interesantă şi foarte greu accesibilă eclipsă parţială de Soare. O echipă “Ştiinţă & Tehnică” condusă de astronomul amator Cătălin Beldea, s-a deplasat în nordul Finlandei, deasupra paralelei 68 şi a observat fenomenul.
Eclipsa a început la ora 23:39 ora României. Punctul de maximum al eclipsei a fost ora 0:28. Datele sunt calculate pentru locul din care echipa noastră a observat evenimentul astral.
Sa nu uitam sa iubim trandafirii!!!
Eclipsa a fost vizibilă din Oceanul Arctic, nordul şi estul Siberiei, nord-estul Chinei, Coreea de Nord, nordul Japoniei, Alaska, nordul Canadei şi nordul extrem al Europei – o hartă detaliată vedeţi aici. Din păcate, fenomenul nu a putut fi văzut din ţara noastră. VEZI GALERIA FOTO de la sfarsitul articolului!
Luna a acoperit Soarele (magnitudinea eclipsei) în proporţie de aproape 60%. Eclipsa din Laponia a fost foarte spectaculoasă întrucât a avut loc la apus, la nici un grad deasupra orizontului nordic. Este interesant de spus faptul că din zona aleasă, Soarele nu va mai apune până la sfârşitul lunii iulie.