4.8
(13)

Recent, un raport publicat de inginerii americani a dezvăluit noi informații despre starea submarinului Titan al OceanGate înainte de scufundarea acestuia în 2023. Potrivit cercetătorilor, carcasa din fibră de carbon a submersibilului prezenta imperfecțiuni chiar înainte de a se scufunda în adâncurile Oceanului Atlantic.

În dimineața zilei de duminică, 18 iunie 2023, submarinul Titan al companiei OceanGate s-a scufundat pentru a ajunge la epava celebrului Titanic, care zace din 1912 la o adâncime de 3.821 de metri. Cu toate acestea, după 1 oră și 45 de minute de la demararea scufundării, contactul dintre Titan și nava sprijin, Polar Prince, s-a întrerupt. Alerta a fost dată în seara zilei de 19 iunie, dar operațiunea de salvare s-a dovedit a fi un eșec. Din păcate, cinci persoane și-au pierdut viața în acest dezastru: Stockton Rush, CEO al OceanGate, miliardarul britanic Hamish Harding, exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, antreprenorul pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleman.

Un studiu condus de Universitatea din Houston (Statele Unite) a adus mai multe despre cauzele accidentului. Studiul a fost publicat în revista PNAS, și se referă la carcasa subțire din fibră de carbon a submarinului Titan. Se părea că acesta din urmă a prezentat imperfecțiuni înainte de ultima sa ieșire, defecte acumulate de-a lungul numeroaselor călătorii ale submersibilului. Pentru ingineri, aceste imperfecțiuni ar fi putut face submarinul vulnerabil și, astfel, i-ar fi provocat prăbușirea sau mai degrabă implozia. Cu toate acestea, aceste imperfecțiuni ar fi putut apărea și în timpul confecționării carenei.

Autorii studiului au efectuat simulări computerizate pentru a vizualiza mai bine impactul acestor condiții asupra submersibilului. Pe baza lor, carena s-ar fi deformat sub efectul presiunii apei, fenomen cunoscut sub numele de flambaj. La o adâncime de 4.000 m, pe fiecare cm² se exercită o forță de trei tone. Deocamdată, cercetătorii își continuă investigația, deoarece există multe întrebări fără răspuns. De exemplu, flambajul ar fi putut începe într-o anumită locație, o zonă a carenei care rămâne de descoperit.

La o lună după dezastru, un important mijloc de presă american a chestionat inginerii cu privire la cauzele accidentului, iar alegerile privind designul carenei fuseseră deja puse sub semnul întrebării. Experții au menționat în special forma sa cilindrică, în timp ce coca altor submersibile avea o formă sferică, făcând posibilă distribuirea uniformă a tensiunilor. Cu alte cuvinte, forma sferică este o opțiune mai sensibilă pentru a rezista forțelor de compresie ale oceanului. Cu toate acestea, forma cilindrică a submarinului Titan i-a oferit posibilitatea de a găzdui cinci pasageri, cu doi mai mult decât alte submarine din aceeași categorie.

Inginerii au mai menționat că utilizarea fibrei de carbon pentru fabricarea carcasei, în locul titanului obișnuit. Avantajele acestei alegeri sunt o reducere a masei vehiculului și o reducere a prețului biletelor pentru călătorie. Cu toate acestea, fibra de carbon nu este făcută pentru a rezista la compresii extreme. Alte întrebări s-au concentrat pe zonele de joncțiune ale diferitelor materiale.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?