Cea mai performantă dronă zburătoare nedetectabilă a Forțelor Navale SUA a avut parte de primul său zbor în regim de croazieră, cu trenul de aterizare retractat pentru o mai bună aerodinamicitate.

 

Autonomul X-47B cu reacție este special proiectat pentru zborurile aerodinamice, forma sa având, totuși, și scopul de a-i oferi aeronavei invizibilitate radar. Până acum, zborurile de testare ale dronei s-au efectuat doar cu trenul de aterizare coborât, ceea ce a îngreunat probarea proprietăților sale aerodinamice.

De acum, teste ulterioare le vor permite inginerilor să demonstreze performanțele aparatului sub o gamă largă de condiții privitoare la altitudine, viteză și combustibil.

Northrop Grumman dezvoltă X-47B în serviciul Forțelor Navale Americane, care au de gând să găzduiască dronele la bordul portavioanelor. Acest soi de aparat de zbor autonom este conceput ca o aeronavă robotizată de atac, capabilă să îndeplinească o gamă largă de misiuni, la viteze mult superioare celor de care sunt capabili „semenii mai vârstnici” cu elice Predator și Reaper.

X-47B va fi prima aeronavă fără pilot care va decola și va ateriza pe puntea unui portavion. În plus, odată ce implementarea inteligenței artificiale va fi definitivă, aceste drone se vor gestiona autonom, fără a încurca turnurile de control.

Sursa

Foto: Northrop Grumman