5
(2)
pagină de hârtie antică cu text codificat găsită în rochie de mătase
„Paul Ramify loamy event false new event” – este unul dintre rândurile scrise pe două coli de hârtie găsite într-un buzunar ascuns.

În decembrie 2013, un curator și arheolog a achiziționat o rochie de mătase vintage care a venit cu o surpriză: un buzunar ascuns în care se aflau două foi de hârtie cu un text codat misterios scris pe ele.

Oamenii au încercat să spargă codul de atunci și cineva a reușit în sfârșit: Wayne Chan, analistul de date de la Universitatea din Manitoba. El a descoperit că textul reprezintă mesaje telegrafice codificate care descriu vremea, folosite de armata SUA și (mai târziu) de biroul meteo. Chan a explicat toate detaliile decriptării sale într-o lucrare publicată în revista Cryptologia.

„Când am înțeles în sfârșit codul, am fost foarte entuziasmat”, a spus Chan pentru New York Times. „Este probabil unul dintre cele mai complexe coduri telegrafice pe care le-am văzut vreodată.”

Sara Rivers-Cofield a achiziționat rochia de mătase, de culoarea bronzului, cu accente ruginii de catifea pentru 100 de dolari, la un anticariat din Maine, notând pe blogul ei că era într-un stil care era la modă la mijlocul anilor 1880 în clasa de mijloc.

Rochia a fost menită să fie purtată cu un corset. Avea o fustă drapată și nasturi metalici, decorați cu un „motiv Ophelia”. Rochia a fost cusută la mașină, iar nasturii originali au fost cusuți manual. Pe corset a fost cusută o etichetă cu numele „Bennett”.

Sara Rivers-Cofield a cumpărat rochia de la un anticariat din Maine.

Sara Rivers Cofield a remarcat, de asemenea, structura ingenioasă a volumului de la spate. Un ac chiar era încă înfipt în material, iar Rivers-Cofield s-a gândit că a fost folosit pentru a trage în sus un strat al rochiei pentru a expune un pic din volanul tivului – pentru cochetărie.

Dar o descoperire și mai intrigantă aștepta. Când Rivers-Cofield a întors rochia pe dos, a găsit un mic buzunar ascuns. Multe rochii de damă ale epocii aveau buzunare, dar acesta ar fi putut fi accesibilă doar pe dosul rochiei, sub căptușeală. Ea s-a nedumerit de ce ar face cineva un buzunar atât de inaccesibil și s-a gândit că ar fi putut fi folosit pentru a introduce mesaje de contrabandă. Ascunse înăuntru, ea a găsit două coli de hârtie translucidă învelită. Textul de pe fiecare foaie era alcătuit din 12 rânduri de cuvinte englezești uzuale recunoscute – doar că nu aveau sens. „Bismark omit leafage buck bank”? „Paul Ramify loamy event false new event”?

Nu e de mirare că reacția pe blog a lui Rivers-Cofield a fost un simplu „Ce…?” Ea s-a gândit că ar putea fi un fel de listă sau un exercițiu de scriere și a postat toate detaliile pe blogul ei, sperând că „există un minune al decodării care caută un proiect”. A devenit cunoscut sub numele de „Criptograma Silk Dress”. Criptobloggerul german Klaus Schmeh a remarcat în 2017 că a considerat că acesta se numără printre primele 50 de astfel de mesaje codificate încă nerezolvate.

Buzunar ascuns al rochiei.
Buzunar ascuns al rochiei.

New York Times a scris pentru prima dată despre criptograma Silk Dress în 2014 și a invitat cititorii să își dea cu părerea. Până în 2017, el a ajuns la concluzia că textul era probabil o telegramă – posibil mai multe telegrame – și că cuvintele au fost alese dintr-o carte de coduri din anii 1880. La începutul celor mai multe rânduri era un număr care părea să indice numărul de cuvinte, iar fiecare foaie avea ceea ce părea a fi ora din zi scrisă în partea de sus.

Chan a început să lucreze la cod în vara lui 2018, dar la început nu a făcut prea multe progrese și a abandonat proiectul câteva luni mai târziu. El a preluat provocarea din nou spre sfârșitul anului 2022 și s-a gândit că ar putea fi un cod telegrafic. Odată cu inventarea telegrafului, „Pentru prima dată în istorie, observațiile din locații îndepărtate au putut fi rapid diseminate, adunate și analizate pentru a oferi un rezumat al stării vremii într-o întreagă națiune”, a scris Chan în lucrarea sa. Dar a fost costisitor să trimiți telegrame, deoarece companiile taxau după cuvânt, așa că au fost dezvoltate coduri pentru a condensa cât mai multe informații în cât mai puține cuvinte posibil.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here