„Super-pielea” pentru roboţi îşi păstrează sensibilitatea la atingere şi presiune, deşi este extrem de rezistentă, ea putând suporta cu succes greutăţi de câteva tone. Este creată de cercetători din cadrul Universității Stanford din nanotuburi de carbon.

 

Aşa-numita „Piele” este de fapt un senzor construit din nanotuburi de carbon. Ea este extrem de elastică, putând fi extinsă de până la două ori lungimea sa iniţială şi îşi poate găsi utilizarea în construcţia de roboţi, capabili să simtă şi să palpeze obiecte, dar şi pentru crearea de proteze avansate tehnologic.

Nanotuburile de carbon din care este creată sunt mai subţiri decât un fir de păr şi pot „simţi” presiunea aplicată, de la cea exercitată de înţepătură de ac până la cea exercitată de greutatea a doi elefanţi (un elefant având o greutate de 2-5 tone), fără a fi în vreun fel afectate.

Nanotuburile de carbon prezintă o super conductivitate electrică, ce se păstrează chiar şi în cazul unei întinderi extreme a lor în orice direcţie – această caracteristică le va permite să transmită informaţia percepută creierului robotic ori dacă vorbim despre proteze, pacientului.

Pielea-senzor, creată de profesorul Zhenan Bao, de la Universitatea Stanford, arată ca un film transparent și este construită prin pulverizarea de nanotuburi de carbon peste un strat de silicon.

Sursa