0
(0)

Robotul BlueBiped, alcătuit numai din „picioare”, al inginerilor Laboratorului Sano Lab, din cadrul Institutului Tehnologic japonez Nagoya, se deplasează întocmai asemenea unei persoane. Mai interesant decât atât, însă, este că nu are nevoie de alimentare cu electricitate, de baterii, sau de vreun software special procesat de un compueter de bord pentru a simula mersul uman.

 

În schimb, robotul umblă mizând numai pe gravitație și valorifică energia potențială pentru a-și propulsa fiecare pas. Adică se comportă foarte asemănător cu maniera de deplasare a oamenilor, transformând energia cinetică, avântul creat de un pas, în următoarea mișcare, în următorul pas.

Este totuși adevărat că, pentru a comporta acest gen de deplasare, BlueBiped are nevoie de o pantă ușor înclinată, fiind inutil pe teren plan sau în amonte. Dacă se află în vârful unui deal, al unei rampe, este de ajuns un mic impuls mecanic îndărătul robotului pentru a-l face să înainteze la vale; sau, așa cum se poate observa în videoclipul alăturat, pe o bandă de alergare.

În plus, mecanismul copiază anatomia umană, fiecare dintre cele patru picioare ale sale având coapsă, genunchi, gambă, gleznă și laba picioarului. Întregul angrenaj nu este mai înalt de un metru – cam aceeași dimensiune cu a unei perechi de membre inferioare ale unei persoane adulte. Deosebit de picioarele noastre, cele mecanice sunt confecționate din aluminiu.

Un prototip precedent al modelului BlueBiped a intrat în Cartea Guinness a Recordurilor anul trecut, după ce a mers continuu vreme de 13 ore, făcând 100.000 de pași consecutivi pe o distanță echivalentă cu nouă mile (aproape 15 km), totul fără intervenție umană. Acum, cu ajutorul companiei System Instruments, echipa plănuiește construirea unei versiuni comerciale în următorii doi ani.

Două mari idei s-au conturat în acest sens: una sugerează transformare lui BlueBiped într-un soi de exoschelet de natură să îi asiste în mers pe cei cu probleme de locomoție, iar cealaltă este asamblarea robotului în așa fel încât să funcționeze ca un hamal, în special pentru transportarea echipamentelor sportive, așa cum ar fi, de exemplu, tolba cu crose de golf a unei persoane.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here