0
(0)

Astăzi, când vorbim despre educație, avem în vedere nu doar balansul dintre a fi și a deveni în explorarea viitorului, ci și componenta sustenabilității, pentru asigurarea unui viitor generațiilor care urmează. Dezvoltarea durabilă aduce o schimbare de paradigmă care va defini viitorul.

De aceea, este nevoie ca tinerii de astăzi să fie educați pentru a crede în bine, a crede în schimbare, având ca model marile personalități care au reușit să construiască ceva valoros pentru omenire și care pot fi model de succes pentru generațiile viitoare.

ADVERTORIAL de Ramona Bandrabur

EDUCAȚIA LA INTERSECȚIA DINTRE TRECUT-PREZENT-VIITOR

„Unii oamenii sunt prea obosiți ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiți‑le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu‑l mai poate dărui”, obișnuia să spună doamna doctor Mioara Mincu. Doamna doctor este unul dintre acei oameni care au lăsat o moștenire ce depășește granițele timpului.

Pe 10 februarie se împlinesc 90 de ani de când s-a născut doamna doctor și 15 ani de când nu mai este printre noi, dar ceea ce contează nu sunt anii, ci contribuția impresionantă pe care a avut-o în medicină, în educație, în cultură, în omenie. A fost un om care a construit, care a influențat și continuă să o facă și acum, care a ajutat, care a dezvoltat, care a marcat pe cei care au cunoscut-o și de multe ori a schimbat destine.

Dr. Mioara Mincu a avut un aport important în inițierea și dezvoltarea învățământului particular în România post-decembristă. A fost pionier în educația privată, cu o viziune remarcabilă, dând naștere nu doar primei școli particulare de asistenți medicali (chiar în 1990), ci și a unui întreg lanț de școli postliceale sanitare în 29 de orașe ale țării, sub umbrela Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR). „A fost cu siguranță, fără teama de a greși, cea mai remarcabilă personalitate a sistemului de învățământ de bază în nursing”, a afirmat Măriuca Ivan, președintele Fundației „Crucea Alb-Galbenă”.

Școala Postliceală Sanitară„Carol Davila” din București, partener UNESCO, este o școală de tradiție care își continuă astăzi activitatea, după 33 de ani de la înființare, adăugând, prin proiectele pe care le derulează, valoare europeană profesiei de asistent medical. La fel cum dr. Mioara Mincu a luptat pentru recunoașterea meritelor unor mari personalități din lumea științei și a medicinei cum ar fi gen. Carol Davila și ing. Elisa Leonida-Zamfirescu, activitatea domniei sale este continuată prin fundația care îi poarta numele, Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, constituită în anul 2009.

Proiectul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, cu profil real și specializarea științe ale naturii, s-a născut din dorința de a aduce eforturile în educație la noi dimensiuni, urmând tendințele majore ale societății de astăzi. Schimbările atât de complexe și de rapide din prezent ale lumii noastre ne îndeamnă să ne gândim la cum definim activitatea educațională astăzi, pentru un mâine mult mai puțin predictibil decât până acum.

Care sunt viitorurile către care se îndreaptă lumea, pentru a ști cum să ne ghidăm elevii în formarea lor pentru viață? Care sunt acele viitoruri în educație? Nu e simplu de răspuns, dar, cu siguranță, România viitorului se află la intersecția dintre Educație, Știință și Cultură.

Schimbările realizate pe parcursul timpului ne oferă indicii că acestea sunt domeniile care vor aduce inovații, de aceea, este esențial să privim către viitor, ca să înțelegem evoluția acestor domenii din trecut până în prezent. Globalizarea, politicile publice, dezvoltarea tehnologiei, factorii demografici și sociali, precum și sustenabilitatea și schimbările climatice sunt tendințele relevante pe care le avem în față și care vor influența puternic ceea ce acum privim ca viitoruri în educație.

ȘTIINȚA LA TIMPUL VIITOR

Am ales să investim în Educația pentru Știință pentru că aceasta este cea care va deschide porțile viitorului. Nu întâmplător avem sediul pe Strada Viitorului!

Competențele STEM (Știință, Inginerie, Tehnologie și Matematică) se numără printre cele 8 competențe de bază pentru o dezvoltare durabilă, alături de competențele de alfabetizare, multilingvistice, digitale, personale, sociale și de a învăța să înveți, competențele cetățenești, antreprenoriale și de sensibilizare și expresie culturală.

Scopul educației STEM prin metode moderne, cu ajutorul artelor și implicând inteligența emoțională, este de încuraja copiii să descopere soluții inovative printr-o varietate de opțiuni. Abilitățile STEM pe care le capătă prin învățare experiențială multisenzorială, lucrând în echipă cu alți colegi, vor fi printre cele mai căutate trăsături pe piața muncii.

Integrăm deja noile tehnologii în procesul educației și acestea vor deveni noua normalitate. Inteligența artificială, realitatea virtuală văzută prin ochelarii 3D sunt deja prezente în lumea copiilor noștri și ne pregătim pentru metaverse.

Aliniindu-ne la trendurile UNESCO,  Știința la timpul viitor va fi despre decodarea tainelor creierului uman, despre etică și securitate, despre decarbonizare și energie verde, despre explorarea spațiului și capitalizarea resurselor oceanice, despre noi materiale și tratamente medicale, după cum se arată într-o prospectivă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Astfel conturându-se domeniile de viitor, considerăm că Educația pentru Știință oferă o pregătire completă a tinerilor de astăzi pentru profesiile de mâine, iar Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” este cel mai bun liceu bucureștean specializat în științele naturii.

La propunerea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR) și din inițiativa doamnei Mioara Mincu, generalul dr. Carol Davila a fost ales membru post-mortem al Academiei Române în anul 2003, la 175 de ani de la naștere.

La inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România, condusă de dr. Mioara Mincu, în 1997 a fost instituit Premiul „Elisa Leonida-Zamfirescu“ care se acordă pentru merite în domeniul științei și tehnicii unor personalități feminine.

PREMIUL „ELISA LEONIDA- ZAMFIRESCU“ VA CONTINUA SĂ FIE OFERIT TINERILOR CU APLECARE CĂTRE ȘTIINȚĂ DE CĂTRE LICEUL TEORETIC „DR. MIOARA MINCU” ȘI ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA”

Eveniment aniversar

Educația pentru științe la timpul viitor – 10 februarie 2023, Biblioteca Academiei Române – Sala Ion Heliade Rădulescu, București

AGENDA EVENIMENTULUI

11.00 – Primirea invitaților

11.15 – Deschiderea evenimentului

11.20 – Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu – Fondator al Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, Eduprenor Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”

11.25 – Prof. Aurelia Șova – Director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”

11.30 – Prof. Anca Grecu – Director al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”

ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU – REFERINŢĂ ÎN VIAŢA ŞTIINŢIFICĂ DIN ROMÂNIA

11.35 – Dr. Madlen Șerban – Secretar General al CNR pentru UNESCO

11.45 – Laura Maria Albani – Director Muzeul Național Tehnologic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”

11.50 12.30:  PANEL 1 –  ŞTIM pentru VIITOR

  • MODERATOR – DR. MADLEN ŞERBAN  – Secretar General al CNR pentru UNESCO
  • Conf. Univ. Dr. Andreea Paul – Președinte think-tank INACO – „Inteligența artificială în educația pentru meseriile viitorului”
  • Prof. Univ. Dr. Gheorghița Jinescu – Decan al Facultăților de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice și Chimie Industrială, Institutul Politehnic din Bucureşti – „Importanța învățării ştiințelor pentru meseriile viitorului”
  • Prof. Alexandru Mironov – Jurnalist, Director Revista Știință și Tehnică- „Ştiințele în era digitalizării”

12.30 – 13.00 PAUZĂ

13.00 – 13.50  PANEL 2 – ÎNVAȚĂ cum să înveți ȘTIINȚA 

  • MODERATOR – PROF. UNIV. DR. ALEXANDRU IOAN MINCU – Eduprenor Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
  • Dr. Florinela – Adina Cîrstina – Director General Medicover Romȃnia – „Leadership în educația medicalӑ”
  • Prof. Christian Comşa – Preşedintele Asociației Şcolilor Particulare din Romȃnia, Fondator Şcoala Germană Fridolin, Bucureşti – „Leadership în învățămȃntul particular”
  • Prof. Univ. Florinda Golu – Prodecan Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din Bucureşti
  • Psiholog. Atena Stoica – Liceul Teoretic  „Dr. Mioara Mincu”

13.50  CONCLUZII ȘI ÎNCHIDEREA EVENIMENTULUI

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?