0
(0)

Compania IBM lansează pe piață o platformă software de analizare a datelor adaptabilă oricărui oraș, ce are ca scop eficientizarea administrării și a infrastructurii urbane.

 

Centrul Inteligent de Operațiuni al companiei este un program astfel proiectat încât să centralizeze date provenind de la multiple sisteme IT responsabile de coordonarea unui oraș. IBM a testat deja acest proiect în Rio de Janeiro, acolo unde algoritmii sistemului de gestionare urbană monitorizează prognozele atmosferice, în funcție de care gestionează programele de urgență.

Platforma IBM a fost aplicată și în așezări mai mici, cum ar fi Dubunque și Iowa, unde a colectat date privind totalitatea aspectelor contextului citadin, de la siguranța cetățeanului și până la consumul de apă potabilă.

Platforma poate integra, spre exemplu, rigori de control al traficului cu informații despre transportul public, permițându-le edililor unui oraș să stabilească rute mai bune pentru autobuze și un sistem de semaforizare mai eficient, toate pe baza monitorizării ambuteiajelor tipice diferitelor zone și intervale orare.

De asemenea, programul IBM poate monitoriza istoricul lucrărilor de mentenanță pentru infrastructura orașului, orientând capital și echipe de lucrători în sensul reparării conductele de apă, spre exemplu, sau a altor elemente de acest fel, înainte ca acestea să se fi depreciat.

Mai mult, prin acest sistem administrația orașului poate asigura o viteză de reacție sporită în cazurile de urgență, analizând informațiile obținute de camerele de supraveghere și baza de date a Poliției, pentru a facilita capturarea răufăcătorilor și chiar pentru prevenirea fărădelegilor, susține IBM.

Sistemul în discuție este o rețea de tip cloud (nor), astfel încât orașele care îl adoptă nu vor avea nevoie de echipe de consultanți IT în teren care să sorteze diferitele tipuri de date. Acest lucru înseamnă eficiență a costurilor, dar și facilitarea sarcinii IBM, care își poate personaliza rapid codul în funcție de municipalitate deservită.

Centrul Inteligent de Operațiuni, tip plug-and-play, va dispune de câteva module bazate pe diferite teme, ca de exemplu siguranța publică, sau gestionarea rezervelor de apă. Niciunul dintre module nu este disponibil momentan, dar IBM le va lansa pe piață anul viitor, după cum anunță PC World.

În cadrul fostelor proiecte Smarter Cities, inginerii IBM au constatat câteva probleme comune ale orașelor, ca de exemplu traficul paralizat, pentru a cărui gestionare construiesc deja un cod de program dedicat.

IBM plănuiește să comercializeze software-ul de organizare urbană începând cu data de 17 iunie. Edilii orașelor vor putea contacta direct compania, sau diferiți intermediari, pentru achizițonare. Prețul nu a fost divulgat, dar oficialii IBM declară că abilitatea sistemului lor de a detecta deficiențele orașelor implică importante economii pe termen lung, prin rezolvarea unor probleme altfel foarte costisitoare.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here