0
(0)

O echipă de neurologi de la Institutul Max Planck a demonstrat pentru prima oară efectul direct al insulinei asupra circuitelor cerebrale ale recompensei. Implicarea acestor circuite neuronale ar putea explica de ce le este atât de greu persoanelor obeze să reziste tentațiilor culinare.

 

O explicație (parțială) a obezității este oferită de un nou studiu publicat în revista Cell Metabolism.  În urma experimentelor realizate pe șoareci de neurologii de la Institutul Max Planck a reieșit că animalele cu un circuit al recompensei insensibil la insulină au tendința de a deveni obeze. „Nu există dovezi că acest fapt reprezintă primul pas pe drumul obezității, dar totul pare a sugera că este vorba despre un factor important în această patologie și ar putea fi o posibilă explicație a motivului pentru care tramentul și vindecarea sunt atât de dificile. Odată ce se instaurează obezitatea, rezistența la insulină a acestor circuite neuronale poate determina un cerc vicios”, a explicat Jens Brüning, coordonatorul studiului.

Anterior, studiile au fost focalizate pe efectele insulinei asupra hipotalamusului, o regiune cerebrală care controlează comportamentul alimentar printr-un soi de reflex de tip „stop and go”. Și totuși, după cum a precizat cercetătorul german, se știe și că excesul de mâncare are legătură mai mult cu neuropsihologia decât cu foamea. Adică, de multe ori simțim nevoia de a mânca fără să ne fie efectiv foame.

Încercând să aprofundeze modul în care influențează insulina funcțiile de ordin superior, cercetătorii germani au descoperit faptul că dezactivarea semnalizării insulinei în anumiți neuroni cruciali pentru descărcarea de dopamină face ca șoarecii să mănânce excesiv și să se îngrașe.  „În ansamblu, studiul nostru demonstrează rolul critic avut de acțiunea insulinei asupra receptorilor catecolaminergici, în controlul pe termen lung al alimentației. Identificarea cu precizie a mecanismelor moleculare și a subpopulațiilor celulare implicate reprezintă punctul de pornire în tratamentul obezității  la om”, au precizat cercetătorii.

Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here