0
(0)

Creat de un grup de designer londonezi, proiectul WikiHouse este o soluție arhitecturală open source al cărei scop este să capaciteze pe oricine, indiferent de pricepere, să descarce de pe internet planuri și componente și să-și construiască propria locuință la prețuri accesibile.

 

Creatorii conceptului cred despre ideea lor că se poate dezvolta într-o nouă revoluție industrială – „fabrica viitorului va fi oriunde, iar designer-ul va fi oricine”, crede co-fondatorul Nick Ierodiaconou.

\"(w540)

Sistemul de asamblare WikiHouse are la bază utilizarea unor placaje (sau foi de furnir) care se interconectează pentru a alcătui o structură robustă sub forma unei rame din lemn pentru o casă. Folosind aplicația Google Sketchup, utilizatorii accesează website-ul open source WikiHouse, creează sau copiază o structură și descarcă șablonul pe care apoi îl pot „printa” cu ajutorul unui strung special de tip CNC ( control numeric computerizat), sau al unei imprimante 3D.

\"(w540)

Odată ce placajele sunt printate sau decupate din lemn, structura se asamblează asemenea unui puzzle gigant. Fără necesitatea unor unelte grele, constructorii pur si simplu atașează între ele componentele fiecărei secțiuni, prin îmbinare înainte să unească prin șuruburi straturile pentru a crea secțiuni individuale.

\"(w540)

Apoi, secțiunile sunt poziționate vertical înainte ca principalele elemente de conectare să fie introduse între secțiuni pentru a stabiliaza structura. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul unor cârlige speciale din lemn (wooden pegs) și a unui ciocan din lemn furnizat de WikiHouse. Odată ce toate elementele de conectare secundare sunt la locul lor, panourile exterioare de acoperire sunt înșurubate pe poziții. Structura este atunci gata pentru izolație, cablare etc.

\"(w540)

Kit-ul de construcție WikiHouse este încă în faza de dezvoltare, dar se anunță că sistemul va fi îmbogățit pentru a se putea crea o structură finală imună la condițiile meteo, care să includă diverse membrane și geamuri. Potrivit lui Ierodiaconou, echipa este foarte determinată să reușească performanța de a oferi în următoarele 12 luni posibilitatea construirii de case complet locuibile, dotate cu toate utilitățile.

Sursa

Foto: Bridget Borgobello/Gizmag

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here