Peste 300 de silozuri neolitice au fost descoperite în Alsacia, nord-estul Franței, de către o echipă de arheologi francezi de la Institutul Național de Cercetare Arheologică de Salvare (INRAP). O descoperire care atestă capacitatea oamenilor de acum șase milenii de a produce și a depozita cantități uriașe de hrană. Însă unul dintre aceste depozite ascunde o poveste macabră.
În acest siloz au fost descoperite rămășițele a zece indivizi care, după primele cercetări, au suferit o moarte violentă. Modul în care erau poziționate scheletele sugerează faptul că bărbații au fost uciși și aruncați unul peste altul în siloz. „Au fost uciși în mod brutal, cu mai multe lovituri violente, cel mai probabil cu un topor de piatră”, afirmă Philippe Lefranc, specialist INRAP.
Doar șase schelete sunt întregi, cele a cinci bărbați adulți și al unui adolescent, toate prezentând fracturi ale brațelor, picioarelor sau craniilor. Celelalte resturi umane constau în brațele a patru bărbați. În opinia arheologilor, brațele amputate reprezentau trofee de război, o practică deja cunoscută în Neolitic.
Specialiștii francezi susțin că așezarea de acum 6.000 de ani a fost scena unui atac din partea unei grupări sosite în scop de jaf, posibil din zona Parisului de azi. Misterios este faptul că silozurile, descoperite într-un număr uriaș, nu erau protejate de ziduri sau de alte forme de apărare. Este foarte posibil ca acei fermieri să se fi bazat pe o elită războinică, mai degrabă decât pe ziduri.
De altfel, susține Lefranc, atacul războinicilor din zona Parisului pare să se fi soldat cu un eșec, scheletele aparținând atacatorilor. „De această dată, alsacienii par să fi câștigat lupta. Însă, pe termen lung, „parizienii” au fost cei care au învins”, concluzionează specialistul francez. O concluzie bazată pe descoperirile arheologice care arată o schimbare majoră în arta funerară sau în stilul ceramicii care începe în Alsacia de acum 6.200 de ani.