0
(0)

Sâmbătă, 1 octombrie, în cadrul festivalului de știință și anticipație Sci+Fi FEST, desfășurat la Biblioteca Națională a României din București, cu sprijinul Centrului Cultural Casa Artelor, Primăria Sectorului 3 și al Primăriei Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, revista Știință & Tehnică a decernat premiile pentru literatură science fiction Sci+Fi FEST 2016.

Există o legătură ombilicală, firească, între științe (popularizarea științelor) și science-fiction. O legătură istorică pe care revista Știință & Tehnică a simțit-o și a onorat-o încă din anii ’70 ai secolului trecut, când a început să publice suplimentul „Colecția de povestiri science-fiction” (faimosul, pentru unii, CPSF), iar mai apoi „Almanahul Anticipația”.

Știință & Tehnică nu s-a îndepărtat niciodată de zona SF: în ultimii ani, Mircea Opriță, Michael Haulică sau Horia Nicola Ursu v-au ținut lunar la curent fie cu descoperirile științifice care sfidau prin asimilare SF-ul, fie prin interviuri cu scriitori, prezentări și cronici de întâmpinare a romanelor SF, articole de știință speculativă și anticipație. Iar din decembrie 2015, Știință & Tehnică găzduiește lunar o poveste science fiction românească, urmând ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să edităm antologii și suplimente de literatură SF precum o făceam în urmă cu 40-50 de ani.

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-2
Alexandru Mironov, senior editor S&T, și Marc Ulieriu, redactor șef S&T, alături de primii laureați ai premiilor Sci+Fi Fest pentru literatură SF

Science fiction-ul a reprezentat un segment major, extrem de important al festivalului Sci+Fi Fest: în ziua de 1 octombrie, o seamă de autori excepționali și editori de carte SF au ținut dezbateri și paneluri la festival (Lucian MERIȘCA – „Metodologia creării lumilor paralele, o contrapondere la dependența de jocuri virtuale”; Florin PÎTEA – „Mâinele zilei de ieri oferit astăzi”; Horia Nicola URSU & Michael Haulică – „Scriitorul de la capătul lumii”; Panel Q&A cu Costi GURGU; Oliviu CRAZNIC și Ana-Maria NEGRILĂ – „Dune și Star Trek: Impact direct asupra culturii românești”; Dan DOBOȘ – „Mituri si arhetipuri interpretate prin prisma accidentului științific”; Bogdan HRIB & Michael HAULICĂ – „Ieșirea din tipare”; George CEAUȘU – „Science-fiction-ul – în inima imaginarului cultural”).

Iar sâmbătă seara, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României, în cadrul unei ceremonii prezentate de Marc Ulieriu, redactor șef S&T, și Alexandru Mironov, senior editor S&T, au fost decernate premiile Sci+Fi FEST 2016 pentru literatură science fiction la categoriile debut, povestire, antologie, volum de proză scurtă și roman. Trofeele – naveta Millennium Falcon din faimoasa saga „Războiul Stelelor” – au fost create la imprimantele 3D ale partenerilor noștri Nod Makerspace, iar premiile, în valoare de 500 de lei fiecare, sunt oferite din fondurile revistei.

 

DEBUT
Mihai Alexandru Dincă pentru „Oroarea din Oort”

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-3
Premiul Sci+Fi FEST 2016 pentru Debut: Mihai Alexandru Dincă

Este tânăr, talentat, scrie mult și scrie bine, are ce spune în povestirile lui, are chiar o voce aparte în literatura SF contemporană și este unul dintre pariurile cîștigătoare ale celei mai noi generații de scriitori români de science-fiction.

Face parte din grupul literar Secția 14 și s-a impus prin povestea care deschide antologia „Eroi fără voie” (Millenium, 2015), „Oroarea din Oort”: un hard-SF sumbru care relatează peripeţiile prin care trece echipajul unei nave aflate la limita sistemului solar. Atmosfera densă, personajele creionate cu pricepere, cunoştinţele de astronomie frumos inserate, intriga şi finalul cu impact puternic oferă un debut în forţă al volumului „Eroi fără voie”.

Trofeul Știință & Tehnică pentru debut science fiction îi aparține lui Mihai Alexandru Dincă.

 

POVESTIRE, SCHIȚĂ, NUVELĂ
Aurel Cărășel pentru „Galaxia sudică”

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-5
Premiul Sci+Fi FEST 2016 pentru Povestire, Schiță, Nuvelă: Aurel Cărășel

Filolog, jurnalist și scriitor, activează în domeniul SF din 1980, înfiinţând şi conducând mai multe cenacluri la Craiova şi Cernavodă. Este unul dintre iniţiatorii taberei Atlantykron (1990). A debutat în 1981 în revista Ştiinţă şi tehnică, cu povestirea “Stelara Fata Morgana” şi a publicat proză scurtă în numeroase reviste SF din România.

Nave spațiale de diverse tipuri, astronauți dintr-un viitor ultratehnologizat, inteligențe artificiale și viață pe numeroase colonii – cel mai nou volum de povestiri al său, „Galaxia Sudică” (Tritonic, 2015), este un hardcore SF de cea mai bună calitate.

Prin urmare, trofeul Știință & Tehnică pentru cea mai bună poveste merge la Aurel Cărășel.

 

ANTOLOGIE
Michael Haulică pentru „Dincolo de orizont”

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-6
Premiul Sci+Fi FEST 2016 pentru Antologie: Michael Haulică

Este în mod cert cel mai mare și cel mai bun antologator de science fiction al prezentului. S-a impus,  în ultima vreme, din trei motive: seriozitate – a furnizat constant an de an, una sau mai multe antologii. Al doilea motiv – calitatea materialului selectat, iar al treilea – ştiinţa de a doza textele, simţul acela al succesiunii menite să păstreze treaz interesul cititorului.

La finalul anului 2015, a anunţat lansarea unui proiect ambiţios – două serii de antologii al căror scop declarat îl reprezenta punerea laolaltă „a celor mai bune pagini de science-fiction scrise în România în ultimii 25 de ani”, devenind „un instrument de lucru pentru agenţii şi editurile interesate”. Prima dintre ele avea să conţină trei volume de povestiri SF, grupate în funcţie de generaţiile cărora le aparţineau autorii. Cel dintâi volum SF a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus cu titlul „Dincolo de orizont” (Millennium, 2015) şi include texte scrise de autori născuţi între 1969 şi 1979.

Așadar, trofeul Știință&Tehnică pentru cea mai bună antologie merge la Michael Haulică.

 

VOLUM DE PROZĂ SCURTĂ
Florin Pîtea pentru „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate – Volumul 1: Delirul încapsulat”

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-4
Premiul Sci+Fi FEST 2016 pentru Volum de proză scurtă: Florin Pîtea

Este cel mai de seamă reprezentant al mișcării cyberpunk românești. Deși tânăr, are în spate o carieră impresionantă, iar poveștile lui reprezintă apariții singulare, de mare impact, în SF-ul românesc.

„Delirul încapsulat” (Crux Publishing, 2015) este prima carte din seria „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate”, o combinație steampunk-fantasy care descrie o societate bazată pe extrapolarea tehnologiei existente în secolul al XIX-lea, face referire la o serie de elemente istorice, geografice, culturale și personaje reale sau prezente în opere din perioada respectivă.

Doamnelor și domnilor, trofeul S&T pentru volum de proză scurtă a ajuns la Florin Pîtea.

 

ROMAN
Dănuț Ungureanu și Marian Truță pentru „Mineral”

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-7
Premiul Sci+Fi FEST 2016 pentru Roman: Marian Truță (foto) și Dănuț Ungureanu

Nemurirea? Sublimarea sufletului? O umanitate absolvita de păcate? Sunt promisiunile unei tehnologii revoluționare, pe care eroii romanului le urmează ca pe singurele speranțe ce le-au mai rămas într-o societate împotmolită la limita neputințelor sale.

Ceva se întâmplă însă pe calea către contopirea cu perfecțiunea universului, amenințând să spulbere ultimele șanse de supraviețuire a speciei. Totul se întâmplă într-un viitor distopic, în care omenirea descoperă o metodă de contopire cu… pietrele.

Doamnelor și domnilor, trofeul S&T pentru roman science fiction a fost împărțit de Dănuț Ungureanu și Marian Truță pentru „Mineral” (Nemira, 2015).

 

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-8
Andrei Banc

În cadrul ceremoniei de premiere, s-a mai acordat premiul pentru jurnalism de știință pentru întreaga carieră domnului Andrei Banc, probabil cel mai mare realizator de emisiuni radio de pop-sci din România.

 

 

 

sci-fi-fest-premii-sf-stiinta-tehnica-9
Ion Băraru

De asemenea, a fost acordat premiul pentru promovarea fizicii în școli domnului profesor Ion Băraru de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța (premiul în valoare de 1.000 de lei a fost susținut de Societatea Română de Fizică).

 

 

 

Prin aceste premii sperăm sincer ca literatura SF românească să revină în atenția cât mai multor pasionați, deoarece scriitorii români au un mare potențial și merită apreciați pentru modul în care inspiră generațiile viitoare. Îi felicităm pe toți câștigătorii acestei prime ediții Sci+Fi FEST și le dorim succes în carieră tuturor scriitorilor din acest domeniu spectaculos.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?