Săptămâna trecută, într-o zi cu vânturi puternice, fermele de turbine eoliene din Danemarca au produs cumulat între 116 și 140% din electricitatea consumată la scară națională de către danezi. Și asta, fără ca măcar să opereze la capacitatea maximă de 4,8 GW.
Din excesul înregistrat, 80 de procente au fost împărțite între Germania și Norvegia, iar Suedia a primit restul de 20%. Danemarca a demonstrat astfel că renunțarea completă la combustibilii fosili este posibilă dacă guvernele se dedică dezvoltării surselor de energie regenerabilă.
Desigur, țara nu poate miza exclusiv pe condiții atmosferice de vijelie și furtună pentru a-și susține alimentarea cu energie electrică – așa cum au fost în acea zi record – și tocmai de aceea își multiplică anual cu 18% numărul de ferme eoliene pentru a exploata mișcările de aer disponibile în mod regulat.
În prezent, o treime din „volumul” de electricitate consumat în Danemarca este furnizată de fermele eoliene instalate în largul coastelor țării, urmând ca această cotă să crească, până în 2020, la cel puțin 50% din necesar.