0
(0)

Într-un memo de uz intern de la CERN, apărut pe blogul unui matematician de la Columbia University, se spune că la acceleratorul  de particule din Geneva ar fi fost captat bosonul lui Higgs. Anunțul a declanșat o adevărată frenezie pe net, dar mulți oameni de știință sunt sceptici.

 

Știrea, dacă s-ar confirma, ar „cutremura” cu adevărat  lumea fizicii particulelor elementare. Nu-i astfel de mirare că bloggerii și experții din acest domeniu au intrat „în fibrilații” după ce un matematician de la Columbia University, Peter Woit, a postat pe blogul său o notă informativă a fizicienilor de la CERN, în care se spune că Large Hadron Collider (LHC) din Geneva ar fi detectat  niște semnale în concordanță cu ceea ce mult-căutatul boson al lui Higgs (denumit și „particula lui Dumnezeu”) ar trebui să producă.

Dar nu este vorba de vreun comunicat oficial, ci doar de o notă informativă de uz intern de la CERN, lăsată să „răsufle” pe un blog de către un anonim. Ce-i drept, găsirea bosonului lui Higgs este unul dintre obiectivele LHC-ului și ar reprezenta o etapă revoluționară: particula atomică teoretizată în anii \’60 de fizicieni (își datorează numele scoțianului Peter Higgs) face obiectul mai multor experimente, atât la CERN, cât și la Fermilab din Chicago, iar prezența ei este fundamentală pentru explicarea motivului pentru care materia din jurul nostru are o masă.

Entuziasmul este aproape palpabil: „Dacă ar fi adevărat, ar fi cu adevărat excitant”, a comentat fizicianul Sheldon Stone de la Syracuse University pe Space.com. Expertul a remarcat însă și anumite anomalii în rezultate, care ar putea indica că ceea ce a fost detectat  la LHC nu este de fapt bosonul lui Higgs, ci altceva, ceva necunoscut.

Pentru unii cercetători, ar putea fi vorba doar de-o simplă anomalie statistică, care va dispărea în neant la o analiză mai aprofundată. Printre sceptici se numără și Tommaso Dorigo, fizician de la Fermilab, care pe blogul său a pus chiar un pariu pe o mie de dolari că știrea este doar o alarmă falsă.

Sursa: La Repubblica

Mai multe informații găsiți aici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here