0
(0)

Sub coordonarea reprezentanților TAITRA, am vizitat astăzi, alături de jurnaliști din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Turcia și Ucraina sediile centrale, din Taipei, ale companiilor de IT&C D-Link, Compalcomm și VIA Technologies.

D-Link: așa cum mulți știu deja, compania D-Link se numără printre liderii globali în materie de conectivitate, rețelistică și comunicații. Până recent, atenția corporației s-a îndreptat mai ales înspre instituțiile mici și mijlocii. Dar, așa cum am aflat astăzi de la Jocelyn Chung, vicepreședinte al departamentului de Marketing al companiei taiwaneze, managerii din Taipei doresc și o abordare “domestică” pentru afacerea lor.

 

În consecință, D-Link a dezvoltat o nouă gamă de echipamente și servicii al căror obiectiv principal este să acopere toate nevoile casnice în materie de tehnologie și comunicații. Firma își va expune noile produse și soluții accesibile consumatorilor finali în cadrul expoziției Computex 2011. Printre acestea, se numără un router portabil, care permite accesul wireless la Internet pe o rază de câțiva metri în jurul său, și receiver-ul digital multimedia Boxee Box, care face posibilă importarea pe TV a tuturor activităților tipice PC-ului.

Compal Communications: este o companie mai puțin cunoscută în România, renumită global mai ales pentru producția de handseturi. Dar vizita de astăzi la sediul central din Taipei a fost despre o cu totul altă arie de activitate a firmei, și anume robotica.  Compal a lansat, sub propriul brand UrRobot, “primul  companion robot pentru educație și amuzament cu display virtual proiectabil din lume”. Se numește Robii, seamnănă cu un mic cimpanzeu, are în dotare un cap animatronic și brațe mobile și este comercializat în Taiwan pentru suma de aproximativ 580 de dolari. Jucăria pentru copii, despre care, totuși, directorul adjunct KT Huang susține că se adresează tuturor categoriilor de vârstă, dispune de un pico-proiector interactiv marca Himax Technologies, ascuns în cortul de circ din spatele micii maimuțe.

 

Atunci când este activat, acesta se extinde și proiectează pe suprafața de susținere un ecran care permite accesul la jocuri educative și la diferite informații. Robii poate urmări obiectele aflate în mișcare cu ajutorul camerei integrate, vine echipat cu un senzor de lumină ambientală, precum și cu capacitatea de a recunoaște voci și imagini. Roboțelul reacționează la atingeri, cunoaște replici și etalează o largă gamă de expresii faciale umane cu ajutrul celor 170 de leduri integrate în zona chipului.

VIA Technologies: pentru oricine a dezasmablat vreodată un PC, sau un laptop, numele VIA trebuie să fie familiar. Cu toate acestea, a venit ca o noutate informația că firma americană, cu sediul central amplasat în Taipei încă din 1992, este cel mai important furnizor – specializat în proiectarea și dezvoltarea produselor pe care le vinde fără a produce însă și materialele din componența acestora – de chipseturi logice, procesoare x86 de mică putere, sisteme avansate de conectivitate, multimedia, rețelistică și stocare, precum și de platforme încorporate. VIA Technologies este una dintre corporațiile IT&C care se fac “vinovate” de  reducerea dramatică a dimensiunii cip-urilor și componentelor integrate în computere, progres care a făcut posibilă mobilitatea asigurată de telefoanele inteligente și de tabletele PC.

 

VIA a înțeles importanța Internetului în viața de zi cu zi a indivizilor și s-a adaptat la această nevoie reducând permanent, fără a face însă rabat de la performanțe, dimensiunile plăcilor sale de bază și, implicit, ale tuturor componentelor. Vom găsi cip-uri VIA în aproape orice înseamnă interfață tehnologică, de la telefoanele mobile și până la ecranele din tetierele scaunelor avioanelor. Tot VIA a eliminat și necesitatea folosirii ventilatoarelor în răcirea procesoarelor. Cel mai recent produs al firmei este placa de bază Mobile-ITX, cu dimensiunea de 6×6 cm, produs pe care, printre atele, compania îl va prezenta în cadrul Computex 2011.

Cele prezentate mai sus vor fi descrise pe larg într-un articol mai amplu Știință & Tehnică.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here