NASA a dezvăluit primele fotografii realizate dintr-un alt vehicul spațial ale unei navete legată de Stația Spațială Internațională (ISS).

 

Fotografiile sunt realizate pe 23 mai a.c. de către astronautul italian Paolo Nespoli, în timp ce acesta revenea pe Pământ, într-o capsulă rusească Soiuz TMA-20, după ce își încheiase misiunea de două luni pe ISS. Până acum, din motive de siguranță, capsula Soiuz nu a părăsit niciodată Stația Spațială Internațională în timp ce o navetă spațială era legată de platforma orbitală. Cu toate acestea, oficialii NASA au decis să facă o rară excepție, pentru a surpinde pentru posteritate naveta spațială Endeavour, aflată la ultima misiune. Mai mult de atât, Stația Spațială Internațională a fost comandată să se rotească 130 de grade pentru ca Nespoli să surprindă cel mai frumos cadru.

\"(w540)

\"(w540)

\"(w540)

\"(w540)

Endeavour a aterizat cu bine la Centrul Spațial Kennedy, pe 1 iunie, punând punct unui palmares impresionant: 25 de misiuni, desfășurate începând cu 7 mai 1992. Naveta va putea fi vizitată de acum încolo la Centrul Spațial California din Los Angeles.