0
(0)

Cercetătorii Universității din Vermont, SUA, au descoperit două proteine noi în eritrocitele umane (globulele roșii din sânge), care indică existența verificabilă a două noi grupe sanguine.

 

Descoperirea este importantă și are două implicații majore: reduce riscul transfuziilor de sânge în cazul a zeci de mii de persoane incompatibile cu majoritatea populației din punct de vedere hematic și, potrivit studiului eliberat, cele două noi grupe de sânge – denumite Junior și Langereis – ridică numărul total al grupelor sanguine recunoscute la 32.

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu cele câteva tipuri majore A, B, AB și 0, dar reiese că mai există alte 28 de tipuri, adesea denumite după persoanele de care au fost descoperite. Aceste tipuri mai rare sunt identificate prin prezența unui grup particular de  antigeni (substanțe care îi dictează sistemului imunitar să elibereze anticorpi). Alte exemple de grupe sanguine mai puțin cunoscute sunt Kell și MNS, unele dintre cele mai întâlnite tipuri rare de sânge.

Totuși, descoperirea unei noi grupe sanguine este un lucru rar, cea mai recentă având loc acum mai bine de zece ani. De aceea, cele două noi grupe descoperite concomitent reprezintă o realizare importantă.

Grupele Junior și Langereis sunt întâlnite mai ales în estul Asiei, în special în Japonia.Potrivit biologului Bryan Ballif, de la Universitatea din Vermont, „peste 50.000 de japonezi sunt suspectați că ar avea grupa de sânge Junior negativ, mulți dintre ei întâmpinând probleme la transfuzii și chiar având incompatibilități de tipul mamă-făt.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here