4.3
(3)

Australia, una dintre cele mai mari puteri miniere din lume, a anunțat un plan de a aloca fonduri publice în producție și energie curată, alăturându-se cursei globale pentru a construi o economie mai curată și mai rezistentă. Premierul Anthony Albanese a dezvăluit un program pentru a ajuta Australia să concureze cu partenerii globali prin care se oferă subvenții masive noilor industrii. Denumită Future Made in Australia Act, legea, care urmează să fie adoptată în acest an, va marca o modificare a politicilor de liber schimb și investiții ale Australiei, vechi de decenii.

„Trebuie să fim pregătiți să rupem cu vechile tradiții și să folosim noi pârghii pentru a promova interesul național”, a spus premierul Partidului Laburist, de centru-stânga. Deși nu au fost date cifre, programul de stimulare finanțat de contribuabili își propune să concureze cu eforturile altor țări, cum sunt investițiile masive ale președintelui american Joe Biden în temeiul Actului de reducere a inflației din SUA. Alți parteneri comerciali, inclusiv China, Uniunea Europeană, Canada și Japonia, au investit, de asemenea, în baza lor industrială și în capacitățile de producție.

“Australia nu își poate permite să rămână pe margine. A fi în cursă nu ne garantează succesul, dar a fi pe margine garantează eșecul”, da declarat Albanese. El a spus că schimbările climatice și economice în curs sunt „la fel de importante ca revoluția industrială sau revoluția informațională – și mai rapide și mai ample decât cele două”. Premierul și-a ținut discursul în statul de nord-est Queensland, un câmp de luptă electoral cheie și inima industriilor de gaz și cărbune a țării.

Cel mai mare exportator mondial de minerale, cum ar fi minereu de fier și cărbune, Australia bogată în resurse, nu va juca doar pe „punctele sale tradiționale”, a subliniat dl Albanese, ci va oferi și noi produse și servicii pe noi piețe. Noua lege își propune să stimuleze investițiile în resursele de energie regenerabilă ale țării, inclusiv producția de baterii, precum hidrogenul verde, metalele verzi, să creeze mai multe locuri de muncă și să asigure o economie competitivă, a mai spus el.

Tim Buckley, director al think tank-ului independent Climate Energy Finance, spune că planul pune bazele pentru ca Australia să devină lider în comerț și investiții net zero emisii de gaze cu efect de seră și o „superputere” globală în ceea  emisiile nete zero. În timp ce aproximativ 27% din producția economică a Australiei provine din exporturi către parteneri internaționali, această nouă lege ar putea avea efecte secundare și ar putea ajuta, de asemenea, la decarbonizare, a declarat domnul Buckley pentru AFP. “Legea “Future Made In Australia” pune Australia în cursa globală. Este semnalul de investiții și reducerea riscului de care are nevoie capitalul privat”, a mai spus el. A mai adăugat că sunt necesare mai multe detalii pentru a se asigura că autoritățile locale, statale și federale să lucreze împreună pentru a implementa legea fără probleme.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?