0
(0)

Biodiesel-ul pare a fi în acest moment cea mai la îndemâna  soluţie  la dependenţa omenirii de combustibili fosili – fiind foarte asemănător din punct de vedere al compoziţiei chimice cu aceştia, este foarte uşor de adaptat pe motoarele actuale.

 

Biodiesel-ul poate fi produs fie direct din plante, fie din ulei de gătit folosit. Cele mai multe vehiculele alimentate cu acest tip de combustibil, fie că vorbim despre autovehicule, trenuri ori chiar avioane, folosesc cea de-a doua variantă, problema fiind însă insuficienţa materiei prime şi preţul acesteia.

Astfel, pentru ca biodiesel-ul să devină cu adevărat soluţia viitorului la epuizarea combustibililor fosili, este necesar ca el să poată fi extras direct din plante. In prezent, producerea de biodiesel din plante este un proces complicat și costisitor, nefiind găsită vreo soluţie pentru producţia la scară largă a acestui combustibil din plante, astfel încât să poată înlocui complet combustibilii convenționali.

Cercetătorii Universităţii Stanford susţin că procesul chimic de producere a biodiesel-ului din plante simplificat şi la preţ redus este pe cale de a fi finalizat.

Ultimele experimente efectuate în acest sens indică faptul că bacteria Escherichia coli (E.coli), foarte des întâlnită în sistemul digestiv al mamiferelor şi adesea responsabilă de toxiinfecţii alimentare, ar putea fi cheia producerii de biodiesel ieftin din plante.

E.coli poate converti zaharurile din plante în derivaţi de acizi graşi, care deşi se asemăna din punct de vedere chimic mai mult cu săpunul, pot fi excelenţi precursori pentru combustibili viabili.

Profesorul Chaitan Khosla, de la Universitatea Stanford a testat „puterea de conversie a zaharurilor în derivaţi de acizi graşi” a bacteriei, pentru a putea observa dacă aceasta are într-adevăr capacitatea de a transforma planetele în combustibili. Conform studiului său, se pare că E.coli are cu adevărat puterea necesară transformării zaharurilor din plante în acizi graşi.

Problema este că, la un moment dat, bacteria, pentru a se proteja, limitează procesul de transformare. În prezent, cercetătorii încearcă să găsească o modalitate de a „păcăli” bacteria astfel încât să producă mai mulţi acizi graşi. Dacă vor reuşi, biodiesel-ul astfel obţinut va deveni un combustibil viabil, comercializat la scară largă.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here