Momentan, tehnologia litiu-ion este cea mai populară pentru baterii, fie că vorbim de baterii pentru smartphone-uri, laptopuri, mașini electrice sau sisteme rezidențiale ori industriale de stocare a energiei.

Însă bateriile litiu-ion au două mari dezavantaje: nu oferă o capacitate suficientă, iar costurile sunt foarte ridicate. Prima problemă ține, de fapt, de capacitatea redusă de stocare a catodului unei baterii (ceea ce influențează radical capacitatea totală a bateriei); a doua problemă e legată de materialele scumpe necesare (70% din costul unei baterii, catodul având o ”cotă” de circa 35%).

Cei de la BioSolar susțin că au găsit soluția cea mai bună pentru realizarea unei baterii litiu-ion low-cost. Asta deoarece au reușit să realizeze un catod dintr-un material polimeric ieftin (similar cu plasticele actuale), dar care promite o foarte mare densitate energetică, de până la 1.000 WH/kg (în condiții de laborator).

baterie-low-cost-super-cathode---ecoprofit-1

Ceea ce, dacă ar fi aplicat în cazul bateriilor de pe mașinile Tesla, ar duce la dublarea capacității acestora, în condițiile unui cost de 4 ori mai redus. Cum bateria unei mașini electrice este o componentă extrem de scumpă, soluția BioSolar Super Cathode promite să facă propulsia electrică extrem de competitivă față de propulsia convențională.

Mai ales că specialiștii BioSolar susțin că, prin materialele ieftine și procesele de producție simplificate, pot ajunge la un cost de numai 54 USD/kWh – jumătate față de obiectivul de 100 USD/kWh, vizat de cei din industria auto în 2020, pentru ca mașinile electrice să devină cu adevărat tentante pentru clienți.

Când vom vedea, totuși, pusă în practică această super-baterie low-cost? Greu de spus. Dar specialiștii BioSolar ne asigură că ”sunt pe calea cea bună”. Iar faptul că printre ei se găsește și un câștigător al premiului Nobel (profesorul Alan Heeger, care a primit acest premiu în 2000 pentru descoperiri din domeniul polimerilor conductivi) pare să fie un atu important.