0
(0)

Grupul crocodilienilor, unul dintre cele mai de succes grupuri animale din istoria Terrei, a fost cu mult mai diversificat decât credeau specialiștii. O demonstrează o noua fosilă a unui ciudat animal, fosilă descoperită în apropiere de orașul Minas Gerais, Brazilia, și care datează ce circa 70 de milioane de ani.

 

Pissarrachampsa Sera, așa cum a fost botezat crocodilianul preistoric, nume însemnând „crocodilul din piçarra”, denumirea locală a sitului în care au fost scoase la lumină rămășițele animalului, măsura undeva între 4,5 – 6 metri lungime, și era capabil să se deplaseze cu viteze incredibile, grație membrelor înalte și zvelte.  P. Sera se mai deosebea de crocodilii actuali și prin craniul asemănător cu al unui câine uriaș și prin caninii de mari dimensiuni, trăsături atipice față de crocodilienii actuali. Mai mult, animalul preistoric nu trăia în mlaștini sau râuri, asemenea crocodililor de azi, fapt dovedit de rocile care îl acopereau, roci ce sugerează existența unui mediu arid în urma cu 70 de milioane de ani.

\"(w540)

Toate datele culese de paleontologii brazilieni încă din anul 2008, anul descoperirii fosilelor, indică faptul că P. Sera era un carnivor extrem de bine adaptat timpului său, capabil să doboare prăzi cel puțin egale ca dimensiune și greutate cu el. Cercetătorii anunță că studiul fosilelor este încă într-o fază incipientă și că o reconstrucție computerizată a acestui bizar crocodil din Cretacic va fi prezentată în acest an, cu ocazia reuniunii anuale a Societății Internaționale a Paleontologilor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here