5
(6)

Susținută de NASA, compania Blue Origin dezvoltă în prezent o tehnologie care constă în producerea de siliciu pur din regolit lunar. Acest siliciu va fi folosit pentru fabricarea de panouri solare, care sunt foarte utile pentru construirea unei baze pe Lună.

Astăzi sunt în desfășurare diverse proiecte de bază pe Lună, conduse de Agenția Spațială Americană (NASA), Agenția Spațială Europeană (ESA), India și chiar China. Dintre numeroasele probleme legate de construcția unei astfel de baze, cea legată de alimentare cu energie este una dintre cele mai importante. Una dintre cele mai bune soluții este utilizarea panourilor solare. Ar fi posibil să le fabricăm direct la fața locului, în loc să le transportăm de pe Pământ?

Prin proiectul său, numit Blue Alchemist, compania Blue Origin lucrează la o tehnologie care ar permite o astfel de performanță. Pe site-ul oficial al proiectului, Blue Origin prezintă o inovație care ar trebui să alimenteze viitorul energetic al umanității pe Lună. Concret, este vorba de utilizarea resurselor disponibile direct pe Selena, în special a regolitului. Pe Lună, tregolitul este reprezentat de stratul de praf produs de impactul meteoriților la suprafața satelitului natural al Pământului .

Cercetătorii de la Blue Origin susțin că au produs o materie primă pe Pământ, care bine caracteristicile regolitului lunar. Această imitație de regolit este introdusă într-un reactor care poate produce fier, siliciu și aluminiu, folosind electroliză. După ce a fost încălzit la 1.600°C, materialul ar trebui să permită obținerea de celule capabile să transforme lumina solară în energie electrică. Tehnologia în cauză aici ar putea, potrivit Blue Origin, să facă posibilă producerea de siliciu pur 99,999%, dar și fabricarea sticlei care va fi folosită pentru a proteja viitoarele panouri solare.

 „Acest nivel de puritate este necesar pentru a face celule solare eficiente. În timp ce metodele tipice de purificare a siliciului de pe Pământ folosesc cantități mari de substanțe chimice toxice și explozive, procesul nostru folosește doar lumina solară și siliciu din reactorul nostru. »,  se arată în prezentarea proiectului. Dovadă a interesului său, NASA a eliberat suma de 35 de milioane de dolari pentru a susține dezvoltarea acestei tehnologii. Dacă are succes, ea ar putea fi integra această în programul Artemis și în alte proiecte spațiale.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?